Jeśli nie przepadacie za bułkami przypominającymi watę, które po lekkim zgnieceniu nie wracają do swojej pierwotnej formy to pewnie spodoba Wam się ten przepis. Oto bułki na zakwasie z dodatkiem mąki gryczanej i żytniej pełnoziarnistej. Pieczenie bułek na zakwasie nie jest łatwe, bo wychodzą dosyć ciężkie i zbite. Moim patentem jest dodanie do nich namoczonych płatków owsianych z siemieniem lnianym, do tego dużo ziaren, a dla słodyczy żurawina. Pycha!
Prosty i zdrowy przepis. Bułeczki wypiekałam łatwo, jestem zadowolona z przepisu bardzo. Miałam mniej zakwasu niż w przepisie, więc dodałam wody i mąnki żytniej. Dziękuję
Mniejsza ilość zakwasu z reguły nie jest problemem. Jedynie ciasto może wyrastać odrobinę wolniej.
Czy można pominąć żurawinę i mak- bez konsekwencji, czy należy wtedy zmienić proporcje?
Można pominąć bez konsekwencji 🙂
Dzień dobry 🙂
Czym powinnam w tym przepisie zastąpić mąkę pszenną, której niestety nie mogę używać?
Będę wdzięczna za podpowiedź 🙂
Dzień dobry Ancymonie. Mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową jasną, wtedy proporcje bez zmian. Jeśli jednak nie możesz orkiszu to niestety będzie trudno upiec ładne bułki z mąki żytniej lub bezglutenowej.
Pozdrawiam!
Witam
Zrobilam wczpraj pierwszy raz bulki na zakwasie. Jednak ich ksztalt nie byl taki ladny okragly bo ciasto caly czas lepilo sie do rak i wyszly poszarpane. Czy nalezalo dac wiecej maki? Chcialabym je jeszcze upiec bo w smaku bardzo dobre.
Pozdrawiam
Bułki na zakwasie nie są łatwe, następnym razem rzeczywiście warto podsypać mąką.
Witam.
Czy mąkę przenna można zastąpić innanp. żytnia, owsiana, kukurydziana? Pozdrawiam
W wersji bezglutenowej nie bardzo, żytnia sama też sobie nie poradzi w formie bułek, ale można na orkiszową 🙂
moze to wyda sie glupie pytanie ale czy te bulki wyjda mi na drozdzach? robilam je juz na zakwasie i sa moim nr1 ale obecnie nie mam zakwasu i tak pomyslalam….?
Nie bardzo, bo po pierwsze przerabianie przepisów z zakwasem na drożdżowy trochę nie ma sensu, zmienia się absolutnie wszystko. A po drugie, mąka żytnia nie bardzo nadaje się do drożdżowych wypieków, a szczególne formowanych 🙂
Wyglądają smakowicie !!! A czy siemię lniane można zastąpić zmielonym odtłuszczonym lnem ?
Można tak zrobić 🙂 Tylko wtedy skomplikuje się kwestia pierwszego etapu przepisu, bo zmielonego lnu nie trzeba zalewać wrzącą wodą.
Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂 Już upiekłam i nawet się udały. Len zmieszałam z mąką, ale dałam jej odrobinę mniej. Dziękuję za przepis
Z chęcią je przygotuję ☺️ Wyglądają pięknie i do tego ile zdrowych dodatków ☺️