Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników

1. Płatki owsiane wsypujemy do miski, dodajemy siemię lniane i suszoną żurawinę. Zalewamy wrzątkiem, mieszamy, zostawiamy na kilka minut.

wyrabianie ciasta
3 min
wyrabianie ciasta

2. Wsypujemy mąki do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, słonecznik, pestki dyni, mak i namoczone płatki. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 3 minuty.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

3. Plastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny.

drugie wyrastanie
140 min
drugie wyrastanie

4. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.

pieczenie
25 min
pieczenie

5. Wyrośnięte bułeczki nacinamy z wierzchu i smarujemy białkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Hanna 27 marca 2024 o 17:28
    Ocena:

    Prosty i zdrowy przepis. Bułeczki wypiekałam łatwo, jestem zadowolona z przepisu bardzo. Miałam mniej zakwasu niż w przepisie, więc dodałam wody i mąnki żytniej. Dziękuję

  • Alicja 2 czerwca 2020 o 11:32

    Czy można pominąć żurawinę i mak- bez konsekwencji, czy należy wtedy zmienić proporcje?

  • Ancymon 29 stycznia 2019 o 16:38

    Dzień dobry 🙂
    Czym powinnam w tym przepisie zastąpić mąkę pszenną, której niestety nie mogę używać?
    Będę wdzięczna za podpowiedź 🙂

    • Tosia 29 stycznia 2019 o 20:22

      Dzień dobry Ancymonie. Mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową jasną, wtedy proporcje bez zmian. Jeśli jednak nie możesz orkiszu to niestety będzie trudno upiec ładne bułki z mąki żytniej lub bezglutenowej.
      Pozdrawiam!

  • Aurelia Wiridi 19 grudnia 2018 o 12:45

    Witam
    Zrobilam wczpraj pierwszy raz bulki na zakwasie. Jednak ich ksztalt nie byl taki ladny okragly bo ciasto caly czas lepilo sie do rak i wyszly poszarpane. Czy nalezalo dac wiecej maki? Chcialabym je jeszcze upiec bo w smaku bardzo dobre.
    Pozdrawiam

  • Wiktoria 8 listopada 2018 o 11:26

    Witam.
    Czy mąkę przenna można zastąpić innanp. żytnia, owsiana, kukurydziana? Pozdrawiam

    • Tosia 8 listopada 2018 o 22:04

      W wersji bezglutenowej nie bardzo, żytnia sama też sobie nie poradzi w formie bułek, ale można na orkiszową 🙂

  • Natalia 6 kwietnia 2018 o 08:04

    moze to wyda sie glupie pytanie ale czy te bulki wyjda mi na drozdzach? robilam je juz na zakwasie i sa moim nr1 ale obecnie nie mam zakwasu i tak pomyslalam….?

    • Tosia 6 kwietnia 2018 o 16:42

      Nie bardzo, bo po pierwsze przerabianie przepisów z zakwasem na drożdżowy trochę nie ma sensu, zmienia się absolutnie wszystko. A po drugie, mąka żytnia nie bardzo nadaje się do drożdżowych wypieków, a szczególne formowanych 🙂

  • Jola 6 stycznia 2018 o 22:50

    Wyglądają smakowicie !!! A czy siemię lniane można zastąpić zmielonym odtłuszczonym lnem ?

    • Tosia 8 stycznia 2018 o 18:09

      Można tak zrobić 🙂 Tylko wtedy skomplikuje się kwestia pierwszego etapu przepisu, bo zmielonego lnu nie trzeba zalewać wrzącą wodą.

      • Jola 11 stycznia 2018 o 14:13

        Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂 Już upiekłam i nawet się udały. Len zmieszałam z mąką, ale dałam jej odrobinę mniej. Dziękuję za przepis

  • Majka 28 listopada 2017 o 14:10

    Z chęcią je przygotuję ☺️ Wyglądają pięknie i do tego ile zdrowych dodatków ☺️

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem
Czarnuszka? Pieprz? Małe ziarenka ale z charakterem dodają smaku! Smakowita pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem.
Więcej o tym wariancie
Nasiona lnu
Nasiona lnu
Maleńkie, złote lub brązowe nasiona lnu charakteryzują się delikatnym orzechowo-gorzkawym smakiem. Siemię lniane można spożywać w całości lub w postaci zmielonej. Nasiona lnu doskonale wzbogacają wypieki …
Dowiedz się więcej