Chrupkie pieczywo z kurkami i serem pleśniowym
Jeśli nie możecie się przekonać do wypieku domowego chleba, bo brakuje Wam cierpliwości, aby piec na drożdżach lub zakwasie. Albo zwyczajnie lubicie sobie pochrupać, to ten przepis powinien Wam wpaść w oko.
Przygotowanie domowego chrupkiego pieczywa jest naprawdę proste. Wystarczy zmieszać mąki z ziarnami, solą i wodą. Oczywiście w wersji podstawowej. Nie byłabym sobą, gdybym ich nie wzbogaciła o sezonowy dodatek, czyli podsmażone kurki w towarzystwie cebuli i sera pleśniowego. Wyszło chrupiąco pysznie! 🙂
Drożdże
Drożdże są ważnym składnikiem chrupkiego pieczywa z kurkami i serem pleśniowym. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Inne przepisy na chrupiące domowe przekąski
Wszystko schrupane? Po więcej pysznych przekąsek zapraszam na stronę z przekąskami. Od siebie gorąco polecam tę domową wersję chrupkiego pieczywa z dodatkiem suszonych pomidorów oraz ziaren. A zdrowa przekąska to krakersy marchewkowe.
Ile wody? 200ml? Więcej? Mąki pełnoziarniste chłoną dużo, więc 250ml też może być całkiem na miejscu…
230 ml, nie musi być letnia. Przy chrupkim pieczywie tyle wystarczy 🙂
Ile sera pleśniowego? Bo coś umknął ?