Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Umieszczamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
formowanie
5 min
formowanie
4. W wyrośniętych bułeczkach robimy delikatnie wgłębienia przy pomocy dna szklanki. Umieszczamy przepołowione pomidorki koktajlowe.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Bułeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni. Pieczemy je przez 10 minut. Następnie umieszczamy kawałki mozzarelli i pieczemy jeszcze 7 minut. Upieczone bułeczki dekorujemy listkami bazylii.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej