Lubię dodawać do ciasta chlebowego nabiał, dzięki temu miąższ wypieków wychodzi niesamowicie delikatny. Próbowałam już z twarogiem, jogurtem, serkiem wiejskim, kefirem, a tak naprawdę równie dobrze się tu sprawdza także zwykłe mleko. Wystarczy je krótko podgrzać, aby było odpowiednio letnie i dodać do suchych składników zamiast wody.
Mój pszenny bochenek na żytnim zakwasie wzbogaciłam dodatkowo o sezam. Wyszło smakowicie 🙂
Witam,
Chciałabym upiec ten chleb w keksòwce. Jakiej wielkości formy powinnam użyć?
Dwie mniejsze keksówki lub jedna duża 30-33cm powinny być ok. Najlepiej dopasować wielkość w taki sposób, by zapełniać foremki w 1/3 wysokości ciastem.
Musiałem zrobić zakwas on nowa, stary mi spleśniał 🙁
I na początek wybrałem ten chlebek. Jak na świeży zawas, to chleb wyszedł mega pyszny. Pieczony na kamieniu do pizzy, bardzo polecam. Skórka chrupiąca i nie ma zakalca. Mógłby być bardziej napowietrzony (jest bardzo ciężki), ale podejrzewam, że zakwas jest jeszcze za słaby.
Dzięki za przepis 🙂
Gratuluję udanego wypieku. W takie upały, jakie mamy teraz bywa, że chleb jest mniej puszysty niż powinien.
Kolejny udany wypiek z tej strony,mojej ulubionej 🙂
Witam, ciekawi mnie jak dopasowywac wielkosc koszyczka do kazdego przepisu? Czy warto kupic okragle, kwadratowe, lodki i podluzne w roznych rozmiarach od np 0,8kg do 1.5kg ? Jestem tuz przed zakupem…
Super chlebek. Mój drugi na zakwasie, polecam dla początkujących.
Chlebek bardzo pyszny ?. zastosowałam metode nocna.chleb wyrastał w naczyniu żaroodpornym z przykryciem a pieczenie bez przykrywki.chlebek urósł pięknie ale z pęknięta skórka na boku.po wyjęciu z piekarnika był przyklejony pomimo tego że wcześniej nasmarowalam oliwa.to już drugi wypiek pieczony w tym naczyniu i było podobnie.gdzie tkwi błąd?
Super! Proponuję go następnym razem naciąć przed pieczeniem.
Co to przywierania, myślę, że to wina wybranej formy. Można w takim razie posmarować tłuszczem i posypać jeszcze mąką, bułką tartą lub ziarnami.
Witam,
Czy chleb może wyrastać w metalowej foremce i w niej być upieczony ?
Pozdrawiam
Dzień dobry,
Tak, można tak zrobić 🙂
Witam! Upiekłam dzisiaj ten chlebek. Wyszedł bardzo smacznie, ale mam jedno pytanie. Jaka może być przyczyna oddzielenia się skórki, albo to, że nie pęka tak jak chcemy tylko gdzieś bokiem po mimo nacięcia? Dodam, że trzymałam się przepisu?
Dzień dobry,
Skórka oddziela się od miąższu jeśli damy za dużo zakwasu/drożdży/wody, natomiast z tym nacięciem to już zazwyczaj kwestia techniki nacinania, ale także formowania bochenka. Być może też chleb wyrastał za krótko, rozumiem, że zakwas jest młody? Młodziutki zakwas zazwyczaj potrzebuje więcej czasu niż w przepisie 🙂
Musze sie przyznac ze troche zmodyfikowalam ten przepis i zamiast maki pszennej uzylam orkiszowa typ 700 (maki pszennej zwykle nie uzywam), a na drugie wyrastanie chelb wlozylam na noc do lodowki. Prpoprcji nie zmienialam. Rano wyjelam z lodowki zeby doprowadzic ciasto do temperatury pokojowej i upieklam jak w przepisie. Wyszedl bardzo ladnie! W sumie wyglada bardzo podobnie do tego na zdjeciu 🙂
Super! Jeśli chodzi o mąkę orkiszową jasną to można ją śmiało wybierać zamiast pszennej, proporcje się nawet wtedy nie zmieniają 🙂
Dziękuję za ten przepis, wyszedł wspaniały chlebek 🙂
Chlebek wyszedł fantastycznie 🙂
Czy zamiast wody w przepisie nie powinno być mleko?
Powinno, już poprawiłam 🙂