Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sezam, sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, aż osiągnie elastyczną kulę.

wyrastanie
150 min
wyrastanie

2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.

formowanie
2 min
formowanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek, który z wierzchu posypujemy sezamem.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

4. Ciasto przekładamy do wiklinowego koszyka (posypanego sezamem i oprószonego mąką) złączeniem ku górze. Zostawiamy pod przykryciem na 2 h.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto można dodatkowo naciąć według fantazji. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut. następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy chleb 30 minut. Upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Martyna 16 marca 2022 o 16:58

    Witam,
    Chciałabym upiec ten chleb w keksòwce. Jakiej wielkości formy powinnam użyć?

    • Małgosia 16 marca 2022 o 17:52

      Dwie mniejsze keksówki lub jedna duża 30-33cm powinny być ok. Najlepiej dopasować wielkość w taki sposób, by zapełniać foremki w 1/3 wysokości ciastem.

  • Tomek 17 czerwca 2021 o 10:30

    Musiałem zrobić zakwas on nowa, stary mi spleśniał 🙁
    I na początek wybrałem ten chlebek. Jak na świeży zawas, to chleb wyszedł mega pyszny. Pieczony na kamieniu do pizzy, bardzo polecam. Skórka chrupiąca i nie ma zakalca. Mógłby być bardziej napowietrzony (jest bardzo ciężki), ale podejrzewam, że zakwas jest jeszcze za słaby.
    Dzięki za przepis 🙂

  • Agusik kulinarnie 30 czerwca 2020 o 20:47
    Ocena:

    Kolejny udany wypiek z tej strony,mojej ulubionej 🙂

  • Agnieszka 5 maja 2020 o 23:07

    Witam, ciekawi mnie jak dopasowywac wielkosc koszyczka do kazdego przepisu? Czy warto kupic okragle, kwadratowe, lodki i podluzne w roznych rozmiarach od np 0,8kg do 1.5kg ? Jestem tuz przed zakupem…

  • Justyna 6 kwietnia 2020 o 10:41

    Super chlebek. Mój drugi na zakwasie, polecam dla początkujących.

  • Brydzia 23 stycznia 2018 o 18:55

    Chlebek bardzo pyszny ?. zastosowałam metode nocna.chleb wyrastał w naczyniu żaroodpornym z przykryciem a pieczenie bez przykrywki.chlebek urósł pięknie ale z pęknięta skórka na boku.po wyjęciu z piekarnika był przyklejony pomimo tego że wcześniej nasmarowalam oliwa.to już drugi wypiek pieczony w tym naczyniu i było podobnie.gdzie tkwi błąd?

    • Tosia 23 stycznia 2018 o 22:48

      Super! Proponuję go następnym razem naciąć przed pieczeniem.
      Co to przywierania, myślę, że to wina wybranej formy. Można w takim razie posmarować tłuszczem i posypać jeszcze mąką, bułką tartą lub ziarnami.

  • Ewa 8 listopada 2017 o 16:22

    Witam,

    Czy chleb może wyrastać w metalowej foremce i w niej być upieczony ?

    Pozdrawiam

  • wiola 7 kwietnia 2017 o 00:01

    Witam! Upiekłam dzisiaj ten chlebek. Wyszedł bardzo smacznie, ale mam jedno pytanie. Jaka może być przyczyna oddzielenia się skórki, albo to, że nie pęka tak jak chcemy tylko gdzieś bokiem po mimo nacięcia? Dodam, że trzymałam się przepisu?

    • Tosia 7 kwietnia 2017 o 12:33

      Dzień dobry,
      Skórka oddziela się od miąższu jeśli damy za dużo zakwasu/drożdży/wody, natomiast z tym nacięciem to już zazwyczaj kwestia techniki nacinania, ale także formowania bochenka. Być może też chleb wyrastał za krótko, rozumiem, że zakwas jest młody? Młodziutki zakwas zazwyczaj potrzebuje więcej czasu niż w przepisie 🙂

  • Hanka 31 marca 2017 o 15:47
    Ocena:

    Musze sie przyznac ze troche zmodyfikowalam ten przepis i zamiast maki pszennej uzylam orkiszowa typ 700 (maki pszennej zwykle nie uzywam), a na drugie wyrastanie chelb wlozylam na noc do lodowki. Prpoprcji nie zmienialam. Rano wyjelam z lodowki zeby doprowadzic ciasto do temperatury pokojowej i upieklam jak w przepisie. Wyszedl bardzo ladnie! W sumie wyglada bardzo podobnie do tego na zdjeciu 🙂

    • Tosia 2 kwietnia 2017 o 18:00

      Super! Jeśli chodzi o mąkę orkiszową jasną to można ją śmiało wybierać zamiast pszennej, proporcje się nawet wtedy nie zmieniają 🙂

  • Maja 27 lutego 2017 o 21:06
    Ocena:

    Dziękuję za ten przepis, wyszedł wspaniały chlebek 🙂

  • Majka 1 lutego 2017 o 12:08
    Ocena:

    Chlebek wyszedł fantastycznie 🙂

  • Majka 30 stycznia 2017 o 00:33

    Czy zamiast wody w przepisie nie powinno być mleko?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej