Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę orkiszową pełnoziarnistą, dodajemy aktywny zakwas żytni, ziarna, rodzynki i sól. Do misy wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż stanie się elastyczne.

formowanie
5 min
formowanie

2. Wyrobione ciasto na orkiszowiec na zakwasie przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Dodatkowo ciasto można z wierzchu udekorować ziarnami.

wyrastanie
270 min
wyrastanie

3. Ciasto na orkiszowiec na zakwasie zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 4,5 h.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni, w trybie góra-dół. Chleb wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 20 minut, następnie przez 20 minut w teperaturze 200 stopniach. Upieczony chleb Orkiszowiec na zakwasie wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Ocena czytelników: 5 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Andromeda 18 marca 2024 o 23:07
    Ocena:

    Czy pani Małogosia ma też jakiegoś swojego bloga, czy tylko tutaj rezyduje? Pozdrawiam 🙂

  • Marta 3 marca 2024 o 18:30

    Dziękuję, pozdrawiam!

  • Marta 2 marca 2024 o 19:37

    Ile trzeba dodać ziaren słonecznika i rodzynek? W wymienionych składnikach ich brakuje, jest tylko siemię lniane.

  • Aleksandra 17 czerwca 2022 o 14:33

    Witam, zachęcona artykułem nt. chlebków na zakwasie postanowiłam w tym tygodniu zrobić zakwas, a później upiec chleb … Zakwas na początku ładnie fermentował, ale od trzeciego dnia praktycznie wcale. Dokarmiałam zakwas zgodnie z przepisem. Wczoraj przyszedł czas pieczenia chleba. Niestety chleb nie wyrósł i nie upiekł się… zakalec 🙁 Co mogło być tego przyczyną?

    • Małgosia 17 czerwca 2022 o 21:13

      Najprawdopodobniej zakwas jest jeszcze nie gotowy lub bardzo słaby. Proszę dokarmiać jeszcze kilka dni w proporcjach 1:1:1 (zakwas:woda:mąka) i piec dopiero gdy zakwas będzie wyraźnie pracował.

  • Anna 13 maja 2020 o 13:07
    Ocena:

    Jak zwykle super chlebek!

  • Joanna 21 maja 2019 o 10:56

    Czy mozna zamiast siemienia uzyc nasion Chia?

  • Beata 20 lutego 2019 o 19:42

    Mega przepis. Chleb wyszedł przepyszny. Zmieniłam tylko mąkę – dałam 300 g orkiszowej 720 i 200 g orkiszowej 2000, bo takie miałam. Wsypałam także mniej ziaren, wydawało mi się, że to zbyt dużo, że nie udźwignie. Mój zakwas ma około 6 miesięcy. Pozdrawiam 🙂

  • KRYSTYNA 31 stycznia 2019 o 09:34

    ZROBIŁAM CHLEB ORKISZOWY Z TEGO PRZEPISY I WYSZEDŁ Z ZAKALCEM DLACZEGO?

    • Tosia 1 lutego 2019 o 14:28

      Musiałabym znać jakieś szczegóły powstawania tego chleba. Czy zakwas był dokarmiony i bąbelkował?

  • Teress 26 stycznia 2019 o 16:16

    Czy ziarna i rodzynki należy wcześniej namoczyć?

    • Tosia 28 stycznia 2019 o 09:21

      Nie ma takiej potrzeby, gdyby była to bym to zaznaczyła w przepisie 🙂
      Namamaczanie rodzynek ma więcej sensu jak pieczemy ciasto, czy biszkopt.

  • Marta 7 grudnia 2018 o 11:27

    Czy chlebek może wyrastać w lodówce np. całą noc? Czy to zbyt długo?

    • Tosia 18 grudnia 2018 o 00:04

      Może, to spowolni wyrastanie, tylko rano przed włożeniem do piekarnika musi dojść do temperatury pokojowej. Przynajmniej pół godziny w ciepłym miejscu i wtedy można już wkładać do piekarnika.

  • Dorota 9 maja 2018 o 11:08

    Mam pytanie czy mąka orkiszowa pełnoziarnista to jest mąka orkiszowa razowa typ 2000 ?

    • Tosia 10 maja 2018 o 12:42

      Mąka pełnoziarnista nie jest określana typem, ale gdyby była, prawdopodobnie byłaby 1850-1950. Mąka typ 2000 to zboże zmielone raz, ma zatem trochę więcej otrębów, pełnoziarnista jest bardzo zbliżona, można ewentualnie stosować zamiennie.

      • Dorota 16 maja 2018 o 17:16

        czyli dobrze rozumiem ze chleb na mące 2000 wyjdzie bez problemu…?
        czy lepiej byłoby dodac jeszcze np orkiszowej 750 ?

        • Tosia 17 maja 2018 o 11:41

          Z samej mąki razowej będzie trochę bardziej zbity, ale wyjdzie. Zdecydowanie warto połączyć z odrobiną mąki orkiszowej jasnej, wtedy będzie lżejszy i bardziej puszysty 🙂

          • Dorota 18 maja 2018 o 16:52

            A w jakich proporcjach poleca Pani mieszankę maki orkiszowej 2000 i 750 ?

          • tess 9 lutego 2019 o 21:33

            Chyba znalazłam tutaj odpowiedź na pytanie, które chciałam zadać. Otóż Upiekłam wczoraj chleb drożdżowy na samej mące orkiszowej pełnoziarnistej . Pięknie rósł ,ale po wstawieniu do piekarnika zaczął powoli opadać aż klapnął całkowicie. To dlatego, że była tylko mąka pełnoziarnista ?

      • Iwonka 24 czerwca 2018 o 22:54

        Mam mąkę orkiszową pełnoziarnistą typ 2000. Czy ta mąka nadaje się do tego przepisu? Czy chleb będzie bardzo ciężki?

  • Julia 24 kwietnia 2018 o 07:35
    Ocena:

    Witam czy piekąc kilka chlebów na raz trzeba wydłużyć czas pieczenia?

    • Tosia 24 kwietnia 2018 o 15:28

      To zależy, jeśli to są dwa chleby obok siebie na blasze to nie, upieką się w tym samym czasie 🙂

  • tomek 9 grudnia 2017 o 00:41

    czy w przypadku większe tacki 28×13 trzeba piec dłużej?

  • tess 18 lipca 2017 o 18:48

    Właśnie rozczyniłam ten chlebek, ale… skończyła mi się mąka orkiszowa i zrobiłam z owsianej pół na pół z pszenna pełnoziarnistą. Ciekawe co mi wyjdzie?

    • Tosia 20 lipca 2017 o 21:56

      Przypuszczam, że ciasto mogło wyjść trochę za suche, dałabym więcej wody, ale może jednak było ok? 🙂

  • Asiu 19 kwietnia 2017 o 15:03

    Chleb wyrasta już 4,5 h. Niestety na pewno nie podwoił swojej wielkości, urósł może z połowę tyle ile powinien, wstawiać go do pieca czy jeszcze przetrzymac?

    • Tosia 19 kwietnia 2017 o 16:11

      Czasem jak zakwas młody to warto poczekać trochę dłużej niż w przepisie. Być może dopasowała Pani też np. odrobinę większą formę?
      Myślę, że podwojenie połowy wielkości to już jest ok i można wstawiać do piekarnika 🙂

  • Ewa 8 lutego 2017 o 12:49

    Z pewnością zrobię ten chleb. Mam dobry zakwas, na którym wychodzą super wypieki. Moim zdaniem super… Niestety moja mama lubi pszenne, puste chleby ze sklepu. Zapytała czy można do „tych moich” chlebów dodać trochę drożdży by były bardziej miękkie i puszyste. Można??

  • Małgorzata 3 lutego 2017 o 01:02

    Wygląda super, ale obawiam się, że braknie mi trochę mąki (pewnie ze 100g) i zastanawiam się, czy lepiej dodać mąkę pszenną 500 czy razową 2000?

  • Julia 17 stycznia 2017 o 22:06

    Cudownie wygląda ten chlebek. Do tej pory robię żytni na zakwasie, a takiego jeszcze nie robiłam. 🙂
    https://jaglusia.wordpress.com/

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej