Latem sięgamy z wielką radością po sezonowe owoce i warzywa np. truskawki i szparagi. Zimą sprawa wygląda inaczej, ale może być równie smakowicie. W okolicach świąt zawsze nachodzi mnie ochota na wszelkiego rodzaju cytrusy i bakalie.
A bakalie to przecież znakomity dodatek do ciasta chlebowego, szczególnie tego na zakwasie.
Poniżej dzielę się recepturą na chleb na zakwasie z bakaliami, sprawdzi się znakomicie także na świątecznym stole. Ja do ciasta dodałam figi, daktyle, rodzynki, żurawinę, biały mak i wiórki koksowe. Jednak w takich samych proporcjach mogą to być oczywiście inne bakalie 🙂
Wczoraj zrobiłam z ziarnami zamiast bakalii, pyszny, pięknie wyrósł. Udana alternatywa dla tych, którzy nie lubią słodkich chlebów.
Super!
Fajny przepis, czy można zamiast bakali dać ziarna i czy coś wtedy trzeba zmienić?
Pozdrawiam
Można dać ziarna, proporcje bez zmian.