Uwielbiam sezam, szczególnie w prażonej postaci, dlatego było dla mnie czymś całkiem naturalnym dodać go do chleba. Moment prażenia sezamu jest bardzo ważny, gdyż właśnie wtedy nabiera on charakterystycznego smaku i wykorzystujemy jego pełne możliwości.
Mój pomysł na połączenie był absolutnym strzałem w dziesiątkę. To jeden z lepszych chlebów jakie jadłam. Ma chrupiącą skórkę, miękkie wnętrze i fantastyczny sezamowy smak. Polecam gorąco.
Witam
Potwierdzam chleb bardzo prosty do wykonania. Smakiem przypomina troche obwarzanki z sezamem oczywiscie. Z opisu wykonania to nie wynika ale u mnie trzeba dac jak przy innych chlebach troche wody na spod piekarnika, smaruje tez goracy chleb zimna woda.
Wariacja na bazie przepisu
Do podwojnej ilosci skladnikow daje niezmiennie 100 gram sezamu ale nie prazonego plus dwie duze szczypty potluczonych pestek dyni i kminku. Wychodza za jednym razem dwie foremki chleba.
Pozdrawiam
Adam