Przepis

przygotowanie składników
5 min
przygotowanie składników

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, dokarmiony zakwas, sól.

Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta

2. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy 5 minut.

pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie

3. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 godziny, w tym czasie składamy ciasto co 30-40 minut lub rzadziej, jeśli jest wystarczająco silne.

formowanie chleba
5 min
formowanie chleba

4. Po tym czasie przekładam ciasto na oprószony mąką blat, formujemy podłużny bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka posypanego mąką i przykrywamy ściereczką.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

5. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

6. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę, możemy go dodatkowo naciąć. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 10 minut.

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Radek 29 września 2025 o 08:20

    Cześć,
    Chleb zrobiony, wyszedł przepyszny 🙂
    Jest tylko jeden problem, wszystko zrobione według przepisu – ciasto wyszło bardzo rzadkie, chleb zaraz przed pieczeniem nie trzymał kształtu tylko się rozlał trochę na blasze przez co wyszedł trochę płaski. Bez formy ciężko go będzie upiec. Czy wszyscy tak mają? Widzę po komentarzach, że chyba nie, gdzie leży problem? Czy może takie ciasto ma być?
    Pozdrawiam serdecznie

    • Małgosia 29 września 2025 o 10:32

      Problem leży być może w rzadkości zakwasu lub/i kaszy. Jeśli była lekko rozgotowania, to mogła wchłonąć więcej wody i oddała ją do ciasta. Zawsze najlepiej jest stosować starą zasadę dolewania płynów stopniowo, do uzyskania właściwej konsystencji. Jeśli ciasto rozlało się tuż przed pieczeniem, może być to także problem przegarowania lub zbyt słabego wyrobienia.

  • Magda 10 kwietnia 2025 o 09:07

    Dzień dobry,
    kasza jaglana 200 gr to już ugotowana czy przed ugotowaniem?

  • Ewelina 1 września 2021 o 10:48

    Witam, mam pytanie bardziej ogólne, nie koniecznie tylko do tego chlebka ? Czy z ciasta na chleb mogę zagnieść bułeczki? Oczywiście skrócić czas pieczenia.

  • Dorotty 29 lipca 2020 o 20:02
    Ocena:

    Kolejny super przepis z tej strony, uwielbiam Twoje chlebki. Nie mogę tylko sobie poradzić z pękaniem pieczywa, nacinam górę ale i tak boki pękają. Pewnie to wina papieru do pieczenia, hm…

  • Krzysiek 16 listopada 2019 o 21:16

    Podpisy pod zdjęciami nijak się mają do zdjęcia. Najważniejsze zdjęcia czyli konsystencja ciasta i sposób zagniatania pominięto.

    • Tosia 20 listopada 2019 o 16:39

      A czy zdjęcie konsystencji ciasta naprawdę tak wiele zmieni? Czasem się tak zdarzy w kuchni, że nie da się zrobić zdjęcia na każdym etapie powstawania chleba. Ostatecznie najważniejszy jest przepis i efekt końcowy jak ma wyglądać chleb.

  • Dana 28 lutego 2018 o 21:33

    czy konieczne jest to wyrabianie co pół godz? On tak pięknie wyrasta, że aż żal ruszać?!

    • Tosia 4 marca 2018 o 20:19

      Będą mniejsze dziurki i miąższ mniej elastyczne, ale można zrezygnować z tego wielokrotnego wyrabiania 🙂

  • Agnieszka 26 września 2017 o 14:10

    Witam ja kupilam make orkiszowa typ 650 nie pisze czy to pelnowartosciowa czy tez jasna. Slyszala pani o takiej mace I czy bedzie sie nadawac do chleba?

    • Tosia 27 września 2017 o 21:59

      Typ 650 to mąka jasna 🙂
      Jak najbardziej się nadaje, jest mnóstwo przepisów na blogu z mąką orkiszową jasną.

  • Ewa 28 stycznia 2017 o 21:22

    Nie miałam odpowiedniej ilości mąki orkiszowej, dodałam pszenną pełnoziarnistą ok 200 g. Mix wyszedł super. Chleb pycha.

  • Ela 4 października 2016 o 11:28

    A czy ten chleb można upiec w automacie? Mam świetny sprzet i od dawna w nim pieke. A jak zobaczylam w tym przepisie kasze jaglana, ktora uwielbiam to bardzo chialabym sprobowac 🙂

    • Tosia 4 października 2016 o 15:43

      Nie bardzo, bo automaty nie mają tak długiego programu na chleby na zakwasie. W trakcie wyrastania trzeba by go wyłączyć i później po 4 h ustawić tylko samo pieczenie. Jeśli ma Pani doświadczenie w takich modyfikacjach to ok, jest to do zrobienia 🙂

  • Joanna 25 września 2016 o 07:42

    Chlebek po prostu SMAKOWITY! Kasza jaglana często gości na moim stole, w wersji na słono i na słodko 🙂 Wczoraj wieczorem upiekłam Wasz chleb na zakwasie orkiszowym ponieważ „nie toleruję żyta” i jestem zachwycona!!! Chleb jest wilgotny i ma wspaniały smak.
    Serdecznie pozdrawiam 🙂

    • Tosia 25 września 2016 o 22:27

      Super, bardzo się cieszę, że przepis się spodobał, modyfikacja z zakwasem jak najbardziej mile widziana. A jeszcze mogę dodać, że bloga prowadzę sama 🙂
      Dzięki za komentarz i udanych wypieków!

  • Eliza 22 września 2016 o 13:15

    Witam! 🙂 obecnie mam w domu jedynie mąkę orkiszową pełnoziarnistą, czy mogę jej użyć do wypieku tego chleba? Ewentualnie prosić o jakiś przepis w którym mogłabym ją wykorzystać? pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Tosia 22 września 2016 o 19:26

      Dzień dobry,
      Można do tego chleba, ale wtedy będzie trzeba dać więcej wody i kontrolować konsystencję ciasta przy wyrabianiu. Z samej mąki pełnoziarnistej orkiszowej znajdzie Pani przepis tu: https://smakowitychleb.pl/prosty-chleb-orkiszowy-na-zakwasie/
      Pozdrawiam 🙂

      • Karolina 8 listopada 2016 o 13:59

        A ze smaku mu ubędzie? Też mam aktualnie orkiszowa albo pełnoziarnista albo tortowa a kusi mnie ten chlebek bardzo 🙂

        • Tosia 8 listopada 2016 o 15:36

          Wszystko to już kwestia naszego podniebienia, ja lubię pełnoziarniste chleby, ale np. jak ktoś całe życie je tylko białe chleby to może mieć z tym smakiem problem 🙂 Tortowej bym do chleba nie brała.

  • Jadwiga 15 września 2016 o 06:14

    Proszę mi powiedzieć jak się robi zakwas do chkeba

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem
Czarnuszka? Pieprz? Małe ziarenka ale z charakterem dodają smaku! Smakowita pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem.
Więcej o tym wariancie
Nasiona lnu
Nasiona lnu
Maleńkie, złote lub brązowe nasiona lnu charakteryzują się delikatnym orzechowo-gorzkawym smakiem. Siemię lniane można spożywać w całości lub w postaci zmielonej. Nasiona lnu doskonale wzbogacają wypieki …
Dowiedz się więcej