Przepis

przygotowywanie składników
4 min
przygotowywanie składników

1. Ziarna, płatki, bakalie i sól mieszamy ze sobą. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (można zastąpić masłem klarowanym) z miodem. Studzimy. Jajka ubijamy mikserem na pianę.

mieszanie składników
mieszanie składników

2. Dodajemy olej z miodem oraz jajka do suchych składników, całość dokładnie mieszamy.

formowanie
32 min
formowanie

3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka masę i dokładnie ją ugniatamy. Zostawiamy na minimum, 30 minut, aby w tym czasie składniki się ze sobą dokładnie połączyły.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Po tym czasie wkładamy keksówkę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 160 stopniach. Następnie odwracamy formę dnem do góry i przerzucamy podpieczony chlebek na blachę z pergaminem. Pieczemy przez kolejnych 20 minut.

Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Beata 1 lipca 2023 o 13:08

    Nie wiem co źle zrobiłam, al nie nadawał się do zjedzenia 🫣

    • Małgosia 1 lipca 2023 o 15:09

      Nie wiem, co mogło pójść nie tak, bo to dosyć prosty przepis. Prawda jest jednak taka, ze to bochenek bardzo specyficzny i trzeba być gotowym na to, ze w niczym nie przypomina klasycznego chleba.

  • Dan 6 września 2019 o 09:21

    Właśnie czegoś takiego szukałam. Zazwyczaj przepisy bez mąki nie zawierają też jajek i potem chelb się kruszy i nie da się go pokroić. Rozumiem że jajka pomagają w tym przypadku i nie powinno się nic kruszyć?

  • Sylwia 25 kwietnia 2018 o 07:51
    Ocena:

    Wygląda wspaniale , właśnie zabieram się do roboty Zobaczymy czy mi wyjdzie

  • Sylwia 25 kwietnia 2018 o 07:48
    Ocena:

    Witam, czy jajka ubijamy całe czy tylko białka? Dziękuję

    • Tosia 25 kwietnia 2018 o 19:58

      Całe jajka, ale tak naprawdę to mogą być tylko ubite białka + potem dodane żółtka. Tak czy siak się uda 🙂

  • Joanna 19 października 2016 o 08:26

    Chleb wychodzi wspaniale

  • Agata 14 października 2016 o 10:27

    Strona zmieniona i nie ma przepisu ;( wyświetla się tylko od momentu po upieczeniu chlebek dokładnie studzimy…

  • Sabu 11 października 2016 o 07:35

    Witam , jak przerzucamy blaszkę na blachę z pergaminem to ściągamy z ja z chleba czy po prostu teraz na sieć pięć do góry nogami . Wolę się upewnić ?

  • EMILIA 17 sierpnia 2016 o 11:36

    Witam
    Chciałbym się zapytać, czy można upiec większy chlebek tzn powiesić skł. i upiec w większej formie takiej do chleba i ile wtedy należy piec taki chleb?

    • Tosia 18 sierpnia 2016 o 19:46

      Dzień dobry,
      Można podwoić proporcje i wybrać większą formę. Co do czasu pieczenia, raczej dwa razy dłużej, chociaż po godzinie już bym zerkała, bo może już wtedy będzie gotowy, trudno powiedzieć w ciemno 🙂

  • Dominika 4 maja 2016 o 17:16

    Dziękuję za odpowiedź. Właśnie go robię. Bede piec chlebek w piekarniku elektrycznym. Jak lepiej góra-dół czy termoobieg?
    Po pierwszych 20 minutach chlebek trzeba przekręcić w blaszce na drugą blaszkę? Nie rozpadnie się? Nie wypełniło „ciasto” całej blaszki keksowki

    • Tosia 5 maja 2016 o 11:17

      Pieczemy zawsze góra-dół, jeśli inaczej to zaznaczam to w przepisie 🙂
      Chleb się nie rozleje, bo ciasto nie jest lejące, a po 20 minut będzie już podpieczony, proszę mi zaufać, wszystko wyjdzie w praktyce, tak najlepiej poznawać nowe przepisy 🙂
      Co do wypełnienia keksówki, może miała Pani trochę większą formę od mojej?

  • Dominika 4 maja 2016 o 14:12

    Czy pestki dyni można zastąpić sezamem i czarnuszką? W sumie pestek dyni i nasion słonecznika ma być 140g czy po 140g?

  • marta 10 kwietnia 2016 o 11:43

    A nie dało by rady podać ilości na szklanki? Nie mam wagi kuchennej w domu 🙁

    • Tosia 10 kwietnia 2016 o 12:15

      Teraz już za późno, bo musiałabym piec chleb jeszcze raz żeby to odmierzyć 🙁 Szczerze mówiąc nie lubię odmierzać na szklanki, bo każdy ma w domu jednak inną szklankę i potem by się pojawiały pretensje czytelników, że coś nie wyszło. A w pieczeniu chleba ważne są proporcje 🙂 Najtańszą wagę kuchenną można kupić już za jakieś 30 złotych w prawie każdym markecie, więc polecam inwestycję, bo to poprawia jakość wypieków.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej