Chleb bez mąki? Ziarna mają moc – ten przepis to najlepszy dowód! Ziarna, pestki, płatki, suszone owoce i miód – spróbujcie sobie wyobrazić ten smak! A najlepiej… wypróbujcie ten prosty przepis!
Chleb bez mąki? Ziarna mają moc – ten przepis to najlepszy dowód! Ziarna, pestki, płatki, suszone owoce i miód – spróbujcie sobie wyobrazić ten smak! A najlepiej… wypróbujcie ten prosty przepis!
sól 1 łyżeczka
jajko 3 szt.
słonecznik i dynia 140 g
orzechy 60 g
siemię lniane 80 g
owoce suszone (u mnie żurawina i jagody goji) 50 g
płatki 140 g
olej kokosowy 2 łyżeczki
miód 1 łyżka
1 godz. 10 min.
Czas całkowity
30 min.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Ziarna, płatki, bakalie i sól mieszamy ze sobą. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (można zastąpić masłem klarowanym) z miodem. Studzimy. Jajka ubijamy mikserem na pianę.
2. Dodajemy olej z miodem oraz jajka do suchych składników, całość dokładnie mieszamy.
3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka masę i dokładnie ją ugniatamy. Zostawiamy na minimum, 30 minut, aby w tym czasie składniki się ze sobą dokładnie połączyły.
4. Po tym czasie wkładamy keksówkę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 160 stopniach. Następnie odwracamy formę dnem do góry i przerzucamy podpieczony chlebek na blachę z pergaminem. Pieczemy przez kolejnych 20 minut.
Nie wiem co źle zrobiłam, al nie nadawał się do zjedzenia 🫣
Nie wiem, co mogło pójść nie tak, bo to dosyć prosty przepis. Prawda jest jednak taka, ze to bochenek bardzo specyficzny i trzeba być gotowym na to, ze w niczym nie przypomina klasycznego chleba.
Właśnie czegoś takiego szukałam. Zazwyczaj przepisy bez mąki nie zawierają też jajek i potem chelb się kruszy i nie da się go pokroić. Rozumiem że jajka pomagają w tym przypadku i nie powinno się nic kruszyć?
Dokładnie tak, jajka sklejają ciasto.
Wygląda wspaniale , właśnie zabieram się do roboty Zobaczymy czy mi wyjdzie
Witam, czy jajka ubijamy całe czy tylko białka? Dziękuję
Całe jajka, ale tak naprawdę to mogą być tylko ubite białka + potem dodane żółtka. Tak czy siak się uda 🙂
Chleb wychodzi wspaniale
Strona zmieniona i nie ma przepisu ;( wyświetla się tylko od momentu po upieczeniu chlebek dokładnie studzimy…
Już działa 🙂
dziekuję 😉
Witam , jak przerzucamy blaszkę na blachę z pergaminem to ściągamy z ja z chleba czy po prostu teraz na sieć pięć do góry nogami . Wolę się upewnić ?
Pergamin ściągamy 🙂
Witam
Chciałbym się zapytać, czy można upiec większy chlebek tzn powiesić skł. i upiec w większej formie takiej do chleba i ile wtedy należy piec taki chleb?
Dzień dobry,
Można podwoić proporcje i wybrać większą formę. Co do czasu pieczenia, raczej dwa razy dłużej, chociaż po godzinie już bym zerkała, bo może już wtedy będzie gotowy, trudno powiedzieć w ciemno 🙂
Dziękuję za odpowiedź. Właśnie go robię. Bede piec chlebek w piekarniku elektrycznym. Jak lepiej góra-dół czy termoobieg?
Po pierwszych 20 minutach chlebek trzeba przekręcić w blaszce na drugą blaszkę? Nie rozpadnie się? Nie wypełniło „ciasto” całej blaszki keksowki
Pieczemy zawsze góra-dół, jeśli inaczej to zaznaczam to w przepisie 🙂
Chleb się nie rozleje, bo ciasto nie jest lejące, a po 20 minut będzie już podpieczony, proszę mi zaufać, wszystko wyjdzie w praktyce, tak najlepiej poznawać nowe przepisy 🙂
Co do wypełnienia keksówki, może miała Pani trochę większą formę od mojej?
Czy pestki dyni można zastąpić sezamem i czarnuszką? W sumie pestek dyni i nasion słonecznika ma być 140g czy po 140g?
Tak, można tak zrobić, po prostu w chlebku ma być 140 g dowolnych ziaren 🙂
A nie dało by rady podać ilości na szklanki? Nie mam wagi kuchennej w domu 🙁
Teraz już za późno, bo musiałabym piec chleb jeszcze raz żeby to odmierzyć 🙁 Szczerze mówiąc nie lubię odmierzać na szklanki, bo każdy ma w domu jednak inną szklankę i potem by się pojawiały pretensje czytelników, że coś nie wyszło. A w pieczeniu chleba ważne są proporcje 🙂 Najtańszą wagę kuchenną można kupić już za jakieś 30 złotych w prawie każdym markecie, więc polecam inwestycję, bo to poprawia jakość wypieków.