Pełnoziarniste tortille — meksykańskie domowe placki
Kuchnia meksykańska jest znana na całym świecie z intensywnych smaków i aromatów. Jednak nie wszyscy wiedzą, że jest ona niezwykle prosta i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Kluczem jest wybór odpowiednich składników. Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania tortilli, ale z użyciem mąki pełnoziarnistej. Uwielbiam eksperymentować w kuchni! Dlatego też pełnoziarniste tortille stały się nieodłącznym elementem mojego kulinarnego repertuaru.
Dlaczego warto wybierać pełnoziarniste
Wybór pełnoziarnistej mąki do tortilli ma wiele zalet. Przede wszystkim jest ona bogatym źródłem błonnika, dzięki niemu po zjedzeniu takiej tortilli przez dłuższy czas będziemy najedzeni. Niezależnie od tego, czy jesteście fanami ostrej, meksykańskiej kuchni, czy preferujecie delikatne, wegetariańskie smaki, pełnoziarniste tortille doskonale komponują się z każdym rodzajem składników. Zachęcam Was do eksperymentowania z różnymi nadzieniami, sosami i dodatkami. Jestem przekonana, że prostota tego przepisu, a dodatkowo szybkość jego wykonania sprawi, że będziecie chętnie do niego wracać 🙂
Uniwersalność w kuchni
Pełnoziarniste tortille są niezwykle uniwersalne. Mogą służyć jako baza do różnorodnych dań — od tradycyjnych meksykańskich przysmaków, takich jak burrito, tacos, fajitas, enchiladas, po nowoczesne interpretacje, takie jak wrapy z warzywami, serem, a nawet owocami. Możliwości są praktycznie nieograniczone, dzięki czemu możecie eksperymentować i tworzyć nowe, pyszne kombinacje. Ogromną zaletą placków jest to, że w łatwy sposób można je zapakować. Dlatego z powodzeniem sprawdzą się jako wspaniałe danie do zabrania na wynos i zjedzenia w pracy, szkole, a nawet w podróży.
Wasze opinie i spostrzeżenia
Mój przepis to doskonały sposób, aby w łatwy sposób urozmaicić codzienne menu. Czekam na Wasze opinie, dajcie znać czy tak samo, jak ja jesteście zachwyceni szybkością przygotowania? Jakie nadzienie polecacie do środka?
Jeśli zasmakują Wam pełnoziarniste tortille, spróbujcie też wersji podpłomyków na mące żytniej, zapewniam Was, że będziecie zachwyceni. Jeśli natomiast jesteście fanami kuchni arabskiej, sprawdźcie przepis na chlebki lawasz z patelni. Po więcej innych smakowitych wypieków zapraszam Was tutaj. Koniecznie podzielcie się swoimi spostrzeżeniami, dzięki temu możemy inspirować się nawzajem 🙂
Witam a ja mam pytanko czy one wychodzą takie sztywne czy da sie w nie coś zawinąć? 🙂
Dzień dobry 🙂
Pełnoziarniste raczej sztywne, ale za to pszenne z płatkami owsianymi lub żytnie wychodzą mięciutkie i idealne do zawijania. Polecam!
Witam,
Chciałem zadać pytanie czy mogę zastąpić olej rzepakowy jakimś innym, np łyżką oleju kokosowego lub masła klarowanego :)?
Pozdrawiam!
Jak najbardziej, może to być dowolny tłuszcz 🙂
Witam czym mogę zastąpić mąkę pszenną? jakie mąki ze sobą pomieszać? Nie moge glutenu 🙁
Dzień dobry,
Z mąki bezglutenowej niestety w takich proporcjach tortille nie wyjdą, gdyż ma zupełnie inne właściwości. Na blogu mamy dział z wypiekami bezglutenowymi, być może za jakiś czas pojawią się tam jakieś podpłomyki 🙂
A na razie zapraszam tu: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/