Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Wieczorem łączymy składniki zaczynu, mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na noc (ok. 7-8 godzin) pod przykryciem.
wyrabianie
6 min
wyrabianie
2. Następnego dnia przesiewamy mąkę do misy, dodajemy zaczyn, cukier, drożdże, rozbełtane jajka. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 4 minuty. Dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej miksujemy ciasto jeszcze ok. 2 minuty, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
3. Elastyczne ciasto zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.
formowanie
15 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy ciasto na 8 części, robimy kulki, każdą z nich delikatnie rozpłaszczamy, na środku zostawiamy łyżkę ulubionego nadzienia np. konfitury i zbieramy boki ciasta ku środkowi, tworząc okrągłego pączka.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Tak uformowane pączki przekładamy do papilotek i kładziemy na blasze lub do foremek na muffiny (skropionych olejem roślinnym). Pączki przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
6. Wierzch wyrośniętych pączków smarujemy białkiem i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 17 minut w 190 stopniach. Po tym czasie przekładamy pączki na kuchenną kratkę. Po ostudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Ula 22 stycznia 2021 o 08:38

    Dzień dobry, chciałam się upewnić – do zaczynu idzie 1 g suszonych drożdży? Nie wiem czy dobrze mi się wszystko wyświetla. Z góry dziękuję 🙂

  • Gosia 7 lutego 2018 o 09:48

    Wyszły pyszne.
    Mam jednak problem, ponieważ jak podzieliłam ciasto na 8 części, wydawało mi się, że pączki będą za wielkie, więc podzieliłam ostateczie na 14, gdzie 2 zostawiłam duże a resztę na pół. Wszystkie mniejsze podczas wyrastania w piekarniku popękały i wylały nadzienie. Wyglądają nieestetycznie ale nie hamują przed pożarciem 🙂
    Czy to właśnie wina rozmiaru czy są inne tego powody?
    Pozdrawiam

    • Tosia 7 lutego 2018 o 10:51

      Rozmiar to kwestia gustu, natomiast popękanie to kwestia uformowania i odpowiedniego złączenia ciasta. Czasem bułeczki pękają jak np. za długo wyrastają. A nadzienie jakie było? Nie może być zbyt wodniste, bo potem rzeczywiście się wyleje.
      Mam nadzieję, że mimo wszystko będą smakowały 🙂

      • Gosia 12 lutego 2018 o 13:59

        Były pyszne! Wydaję mi się, że nałożyły się 2 kwestie, nadzienie było z dosyć wodnistej marmolady plus pozwolilam im dłużej wyrosnąć. W każdym wypadku dobrze wiedzieć na przysłość, dziękuję!

  • aga 17 lutego 2017 o 21:12

    witam, czy mozna zamiast drożdży użyć zaczynu pszennego (córka uczulona jest na drożdże). pozdrawiam:)

    • Tosia 18 lutego 2017 o 13:41

      Modyfikowanie przepisów z drożdży na zakwas to skomplikowana sprawa, bo zmienia się absolutnie wszystko.
      Proponuję zatem upiec pączki z przepisu na chałkę na zakwasie 🙂

      Chałka na zakwasie

      • aga 19 lutego 2017 o 22:19

        dziekuje za podpowiedz – paczki z chałki wyszły przepyszne ze śliwkowa konfitura z olejem kokosowym bio i syropem daktylowym. Z 16 sztuk zjadła aż 8 sama (ach te apetyty 14-latek). Druga porcje zrobiłam na drożdżach z przepisu wege (z innej strony) – jednakże na zakwasie wg. męża i mnie zdecydowanie lepsze. dzieki i polecam przepis chalki?

  • Magda 22 lipca 2016 o 13:15

    Jagodzianki wyszły bez zarzutu. Z wypróbowanych różnych przepisów, te były najlepsze. Brioszka z wiśniami też była, a nawet dwie, bo się nie zmieściło w jednej foremce 🙂 Właśnie znika bezpowrotnie ostatni kawałek. Oba przepisy lądują w ulubionych.

  • Magda 9 lipca 2016 o 11:13

    Szukam przepisu na jagodzianki i tak sobie myślę, że ten się idealnie nadaje. Zaczyn polish fermentuje od rana, konfitura jagodowa się studzi. Jak wszystko się uda, będą na niedzielę pyszne bułeczki do porannej kawy.

  • Halina 3 lutego 2016 o 20:13

    Czy można zobaczyć zdjęcie wnętrze? 🙂

    • Tosia 4 lutego 2016 o 11:55

      Dodałam dodatkowe zdjęcie, ale akurat w przekroju do zdjęcia wylosowałam pączka z konfiturą brzoskwiniową, więc niewiele widać. Ilość i kolor nadzienia to już oczywiście kwestia dowolna, można wybrać nadzienie na jakie się ma ochotę 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej