Nabrałam ochoty na jakiś wiejski bochenek chleba. W takich sytuacjach lubię do ciasta na bazie zakwasu dodać twaróg lub rozgniecione ziemniaki. Tym razem jednak sięgnęłam po serek wiejski, czyli świetną przekąskę, jak i produkt śniadaniowy.
Serek ciekawie wpłynął na miąższ chleba i nadał wypiekowi delikatności. Swój bochenek przełożyłam (po 2 godzinach wyrastania ciasta) do podłużnego koszyka, ale równie dobrze może to być okrągły koszyk wiklinowy. Ciasto ewentualnie może po 2 godzinach uformowane rosnąć bezpośrednio na blasze. Innym sposobem jest przełożenie wyrobionego ciasta do keksówki. Ciasto może w niej wyrastać, a po 4 godzinach być pieczone.
Wszystkie opcje dozwolone, najważniejszy będzie smak wypieku 🙂
Chlebek jest wspaniały 😀 będę do niego często wracać 😀 czy mogę zastąpić mąkę pszenna razowa i postępować dalej zgodnie z przepisem? Z góry dziękuję, Dorota
Witam.
Czy drugie wyrastanie mozna wydluzyc do 4 godzin (na mlodym zakwasie, 9 – dniowym), czy wplynie to na kwaskowaty posmak chleba?
Pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry,
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, gdyż każdy zakwas jest inny. Trudno przewidzieć jak się zachowa ten. Myślę, że przy młodym zakwasie można wydłużyć wyrastanie, ale może do 1,5 h na próbę, a nie 2 🙂
Mnie ciasto się rozlalo a zakwas mam dobry.dosypywalam mąki żeby ciasto było elastyczne alei tak jak kiedyś robiłam było podobnie.najlepiej będzie w formie piec bo to. pewne, urośnie a nie rozleje się na boki.
Skorzystałam już b.wiele z pani przepisów i chlebki są super i polecam
Piekę ten chlebek w maszynie jest pyszny .Wyprobowalam już kilka przepisów z tej strony i są super .Wszystkie piekłam w maszynie najpierw należy ustawić program na zagniatanie.Po zakończeniu wyciągam łopatki pozostawiam do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie nastawiam na wypiek 1h. Dziękuję za przepisy.
.
witam Tosiu. kolejny wypróbowany chlebek i chociaż nie jest tak puszysty jak na twoim zdjęciu, to i tak przesmaczny i ten zapach!!!!!!
Ten chleb jest genialny. Ja daję do wyrośnięcia od razu w keksówce wysmarowanej olejem (dzięki temu jest złocisty od spodu), pięknie rośnie pod kaloryferem, a później pachnie I jak smakuje!
Dzięki za tą stronę, pozdrawiam chlebomaniaków 😉
A mi niestety chlebek nie wyszedł. Ciasto było lepiacę i nie dało sie z nim nic zrobic. W piecu wogole nie wyrósł.
Jeśli ciasto w piecu nie wyrosło to znaczy, że już wcześniej miało za zimno, albo zakwas nie był aktywny i sobie nie poradził. Bąbelkował i pachniał octowo?
Bardzo smaczny chlebek 🙂
Wasze przepisy są rewelacyjne, a wypieki przepyszne i smakują nawet tym najbardziej wybrednym smakoszom chleba 🙂 a ten chleb czuję, że częściej będzie gościł na naszym stole… choć na pewno nie tylko on 😀 dziękuję za Waszą stronę i za to, że mogę zjadać codziennie tak pyszne chlebki…
To ja dziękuję za komentarz 🙂
Upiekłam i ja. Chlebek pyszny. Smaczny. Idealny przepis. pieklam na termoobiegu cały czas bo mi piec padł haha.i to w keksówce mozna? Można
Czy ktos może mi podać jak zrobić zakwas żytni?
Próbowałem kilka razy i nie wychodzi mi. Może miałem niestrzegolowy przepis.
Dzięki
Dzień dobry,
Wszystkie potrzebne informacje na temat hodowli zakwasu są na blogu, zapraszam do lektury:
https://smakowitychleb.pl/zaczac-piec-chleb-zakwasie/
https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
Właśnie wyrasta. Zamiast serka wiejskiego użyłam 170 g twarogu i uzupełniłam śmietaną 12% oprócz tego zamieniłam 150 g mąki pszennej na żytnią 720. Jadłam ostatnio tak dużo chlebów pszennych (zwykle na zakwasie żytnim), że już mi się trochę przejadły 🙂 ciekawe co wyjdzie z tego, na razie wygląda obiecująco.Nigdy nie piekłam też chleba w takiej niskiej temp. i z termoobiegiem, ciekawa jestem bardzo co z tego wyjdzie 🙂
Mam nadzieję, że uda się uformować chleb, bo jednak na mące żytniej nie da się upiec ładnego kształtnego chleba, ale mąki pszennej i tak będzie więcej, więc pewnie się uda.
A 220 i 200 stopni to niska temperatura? To w jakiej Pani piecze chleby? 🙂
Na blogu mamy różne działy do wyszukiwania przepisów, więc zachęcam do przeszukania np. z mąką żytnią : https://smakowitychleb.pl/kategoria/maka-zytnia/ i żytnią razową https://smakowitychleb.pl/kategoria/maka-zytnia-razowa/
Witam. Upieklam ten chlebek na mace orkiszowej jasnej (zreszta kolejny z tej stronki ;)), wyszedl przepyszny. Nabralam ochoty na kolejny. Czy bez serka wiejskiego wyjdzie on podobny w smaku i konsystencji jak z serkiem? Ewentualnie, jaki inny przepis na chlebek na zytnim zakwasie bedzie podobny do tego z serkiem? Z gory dziekuje za odp.i dziekuje za kolejny wspanialy przepis 🙂
Dzień dobry,
Tak, dałoby się tak zrobić, ale zmieniłyby się trochę proporcje. Jednak nie ma takiej potrzeby, na blogu jest tak dużo przepisów, że warto poszukiwać samodzielnie ulubionego 🙂
Mogę polecić np.
Więcej w dziale zakwas: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-pieczone-na-zakwasie/
Pozdrawiam 🙂
Witam
Chleb siedzi w piecu, bez serka, reszta składników i proporcje jak w przepisie, zobaczymy jaki wyjdzie. Dziękuję również za inne sugestie przepisowe, na pewno skorzystam 🙂
Uprzejmie donoszę, że chleb wyszedł smaczniutki choć dziurki ośródki nie były tak duże jak się spodziewałam, mało napowietrzony wyszedł ale pulchny wystarczająco 🙂
Coś poszło nie tak…spód chlebka pękł wzdłuż, szłam krok po kroku wg przepisu i wyrastanie też było w czasie a tu coś takiego… Dlaczego?
W keksowce wszystko robimy tam samo? Po 2h wyrastania przekładamy do keksówki i pieczemy tak samo długo?
Jeśli w keksówce to proponuję od razu po wyrobieniu przełożyć do keksówki 🙂 Będzie wyrastał tyle samo czasu, a piekłabym w 200 stopniach 40 minut.
Bez termoobiegu?
Zawsze pieczemy góra-dół, jeśli inaczej to jest to zaznaczone w przepisie. Termoobieg wysusza, nie wiem skąd pomysł, że jest dobry do pieczenia chleba 🙂
Czy mogłaby m otrzymać wymiar podłużnego koszyka do wyrstnia? Z góry bardzo dziękuję☺
Ten, który użyłam ma 12×25 cm 🙂