Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy serek wiejski, zakwas i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem 5 minut.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

2. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2 godziny. W trakcie wyrastania chleb przekładamy 2-3 razy co 30 minut, składamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

3. Formujemy podłużny bochenek na blacie oprószonym mąką. Wykładamy wiklinowy koszyk ściereczką lub posypujemy go mąką. Przekładamy do środka uformowany bochenek złączeniem ku górze i przykrywamy na 2 godziny.

pieczenie
37 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni z termoobiegiem. Ścianki spryskujemy wodą. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni, chleb pieczemy jeszcze 20-30 minut (do momentu, gdy będzie ładnie wypieczony). Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Dorota 7 stycznia 2019 o 20:11

    Chlebek jest wspaniały 😀 będę do niego często wracać 😀 czy mogę zastąpić mąkę pszenna razowa i postępować dalej zgodnie z przepisem? Z góry dziękuję, Dorota

  • Basia 7 lutego 2018 o 10:18

    Witam.
    Czy drugie wyrastanie mozna wydluzyc do 4 godzin (na mlodym zakwasie, 9 – dniowym), czy wplynie to na kwaskowaty posmak chleba?
    Pozdrawiam serdecznie

    • Tosia 7 lutego 2018 o 10:47

      Dzień dobry,
      Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, gdyż każdy zakwas jest inny. Trudno przewidzieć jak się zachowa ten. Myślę, że przy młodym zakwasie można wydłużyć wyrastanie, ale może do 1,5 h na próbę, a nie 2 🙂

  • Brydzia 21 maja 2017 o 13:53

    Mnie ciasto się rozlalo a zakwas mam dobry.dosypywalam mąki żeby ciasto było elastyczne alei tak jak kiedyś robiłam było podobnie.najlepiej będzie w formie piec bo to. pewne, urośnie a nie rozleje się na boki.
    Skorzystałam już b.wiele z pani przepisów i chlebki są super i polecam

  • Urszula 7 maja 2017 o 15:58

    Piekę ten chlebek w maszynie jest pyszny .Wyprobowalam już kilka przepisów z tej strony i są super .Wszystkie piekłam w maszynie najpierw należy ustawić program na zagniatanie.Po zakończeniu wyciągam łopatki pozostawiam do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie nastawiam na wypiek 1h. Dziękuję za przepisy.

    .

  • wiola 13 kwietnia 2017 o 23:30
    Ocena:

    witam Tosiu. kolejny wypróbowany chlebek i chociaż nie jest tak puszysty jak na twoim zdjęciu, to i tak przesmaczny i ten zapach!!!!!!

  • Ela 11 lutego 2017 o 22:29
    Ocena:

    Ten chleb jest genialny. Ja daję do wyrośnięcia od razu w keksówce wysmarowanej olejem (dzięki temu jest złocisty od spodu), pięknie rośnie pod kaloryferem, a później pachnie I jak smakuje!
    Dzięki za tą stronę, pozdrawiam chlebomaniaków 😉

  • Margo 19 października 2016 o 14:51

    A mi niestety chlebek nie wyszedł. Ciasto było lepiacę i nie dało sie z nim nic zrobic. W piecu wogole nie wyrósł.

    • Tosia 20 października 2016 o 09:37

      Jeśli ciasto w piecu nie wyrosło to znaczy, że już wcześniej miało za zimno, albo zakwas nie był aktywny i sobie nie poradził. Bąbelkował i pachniał octowo?

  • Majka 27 sierpnia 2016 o 23:53
    Ocena:

    Bardzo smaczny chlebek 🙂

  • Paula 29 maja 2016 o 00:19

    Wasze przepisy są rewelacyjne, a wypieki przepyszne i smakują nawet tym najbardziej wybrednym smakoszom chleba 🙂 a ten chleb czuję, że częściej będzie gościł na naszym stole… choć na pewno nie tylko on 😀 dziękuję za Waszą stronę i za to, że mogę zjadać codziennie tak pyszne chlebki…

  • Agata 28 kwietnia 2016 o 07:34
    Ocena:

    Upiekłam i ja. Chlebek pyszny. Smaczny. Idealny przepis. pieklam na termoobiegu cały czas bo mi piec padł haha.i to w keksówce mozna? Można

  • Bogdan 16 lutego 2016 o 21:12

    Czy ktos może mi podać jak zrobić zakwas żytni?
    Próbowałem kilka razy i nie wychodzi mi. Może miałem niestrzegolowy przepis.
    Dzięki

  • Lina w Śmietanie 15 lutego 2016 o 10:18

    Właśnie wyrasta. Zamiast serka wiejskiego użyłam 170 g twarogu i uzupełniłam śmietaną 12% oprócz tego zamieniłam 150 g mąki pszennej na żytnią 720. Jadłam ostatnio tak dużo chlebów pszennych (zwykle na zakwasie żytnim), że już mi się trochę przejadły 🙂 ciekawe co wyjdzie z tego, na razie wygląda obiecująco.Nigdy nie piekłam też chleba w takiej niskiej temp. i z termoobiegiem, ciekawa jestem bardzo co z tego wyjdzie 🙂

  • Anna 13 lutego 2016 o 02:59

    Witam. Upieklam ten chlebek na mace orkiszowej jasnej (zreszta kolejny z tej stronki ;)), wyszedl przepyszny. Nabralam ochoty na kolejny. Czy bez serka wiejskiego wyjdzie on podobny w smaku i konsystencji jak z serkiem? Ewentualnie, jaki inny przepis na chlebek na zytnim zakwasie bedzie podobny do tego z serkiem? Z gory dziekuje za odp.i dziekuje za kolejny wspanialy przepis 🙂

  • Anita 25 stycznia 2016 o 20:42

    Coś poszło nie tak…spód chlebka pękł wzdłuż, szłam krok po kroku wg przepisu i wyrastanie też było w czasie a tu coś takiego… Dlaczego?

  • Ala 18 stycznia 2016 o 20:36

    W keksowce wszystko robimy tam samo? Po 2h wyrastania przekładamy do keksówki i pieczemy tak samo długo?

    • Tosia 18 stycznia 2016 o 21:03

      Jeśli w keksówce to proponuję od razu po wyrobieniu przełożyć do keksówki 🙂 Będzie wyrastał tyle samo czasu, a piekłabym w 200 stopniach 40 minut.

      • Kaśka 21 listopada 2016 o 11:03

        Bez termoobiegu?

        • Tosia 21 listopada 2016 o 18:37

          Zawsze pieczemy góra-dół, jeśli inaczej to jest to zaznaczone w przepisie. Termoobieg wysusza, nie wiem skąd pomysł, że jest dobry do pieczenia chleba 🙂

  • Anita 17 stycznia 2016 o 14:01

    Czy mogłaby m otrzymać wymiar podłużnego koszyka do wyrstnia? Z góry bardzo dziękuję☺

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej