Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. W dużym naczyniu połącz ze sobą mąki, drożdże, sól i cukier. Powoli, małymi porcjami dolewaj piwo i zacznij zagniatać ciasto. Kiedy osiągnie elastyczną, miękką konsystencję, zagniataj jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Do miski w środku włóż płachtę folii do żywności, posyp folię mąką i umieść ciasto w środku. Przykryj jeszcze jedną warstwą folii i odłóż w ciepłe miejsce ( mogą być to okolice lekko rozgrzanego palnika) aż urośnie podwajając swoją wysokość (potrwa to ok. 1, 5 godziny).
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski, zagnieć podobnie jak poprzednio, ale krócej, wystarczą 2 minuty i uformuj bochenek w kształcie elipsy. Umieść ciasto na blasze od piekarnika lub na innym żaroodpornym podłożu wyłożonym papierem do pieczenia. Odłóż z powrotem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę i przykryj folią aluminiową.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Piecz przez ok. 20-25 minut, aż skórka ciasta stanie się brązowa, a gdy włożysz do środka ciasta wykałaczkę, nie przyklei się do niej ciasto z wewnątrz.
Ocena czytelników: 2 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Bry 12 stycznia 2022 o 23:42
    Ocena:

    Wyszedl zakalec.. kolejny raz

    • Małgosia 13 stycznia 2022 o 12:14

      To dość leciwy przepis i produkty dostępne na rynku nieco zmieniły jakość. Proszę spróbować zmniejszyć o połowę ilość drożdży lub skrócić czas wyrastania (do podwojenia objętości). Być może ciasto przerasta i stąd zakalec, a może należy wydłużyć czas pieczenia jednocześnie zmniejszając po 10 minutach temperaturę do 220 stopni. W samym przepisie nie ma nic, co wskazywałoby na problem, ale obiecuję, że w najbliższym możliwym czasie postaram się wziąć tę recepturę na warsztat.

  • Justyna 7 września 2019 o 11:37

    Chciałam zapytać jaką ilość cukru należy dodać? (jest w przepisie, a nie ma go w składnikach)

    • Tosia 19 września 2019 o 15:33

      Pierwotnie była łyżka, potem przenosząc przepis zmieniłam to i jak widać zapomniałam wykreślić w jednym miejscu.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej