Przepis

przygotowywanie składników
3 min
przygotowywanie składników

1. Czerstwy chleb tostowy wyciągamy z opakowania. Możemy użyć też niezjedzonej w porę chałki. Jajka rozmącamy z mlekiem, cynamonem i cukrem.

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników

2. Moczymy kromki chleba tostowego przez kilka minut, aż dobrze nasiąkną.

smażenie
5 min
smażenie

3. Smażymy tosty na tłuszczu na złoty kolor. Tosty francuskie podajemy z ulubionymi owocami, oprószone cukrem pudrem.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Aneta 14 czerwca 2024 o 17:38

    No proszę nawet nie wiedzieliśmy w latach 80-tych,że jadamy”tosty francuskie”. Dla nas był to po prostu chleb w jajku. Syty posiłek w tych skromnych czasach. Wystarczyło zmienić nazwę i stałby się wykwintnym daniem🤣

    • Małgosia 14 czerwca 2024 o 22:45

      Jest wiele podobnych przypadków. W wielu krajach pojawiają się podobne dania np pierogi, podpłomyki, sery i wiele innych.

  • Nicola 24 października 2022 o 16:25

    tost francuski wow super
    polecam daje 5😉

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej