Co zrobić z chleba – tosty francuskie na słodko
Pewnie nie zaczynacie dnia z myślą, że dziś zjecie tosty francuskie na słodko. Ale zapewne znacie to uczucie, kiedy otwieracie chlebak z nadzieją na świeże, chrupiące pieczywo, a zamiast niego witają Was smutne, czerstwe kromki. Chyba każdemu zdarzyło się tego doświadczyć. Jednak to rozczarowanie można przekuć po chwili w świetny, pyszny posiłek. Dziś chcę podzielić się z Wami moim sposobem na przemianę czerstwego chleba w coś niezwykle pysznego – a mianowicie właśnie tosty francuskie na słodko. To nie tylko sposób na ratowanie pieczywa przed zmarnowaniem, ale również na stworzenie śniadania, które wyróżni się na tle tygodnia.
Tosty francuskie na słodko
Pomysł na tosty francuskie narodził się pewnego leniwego poranka. Patrząc na czerstwe kromki, pomyślałam, że bardzo nie chciałabym ich wyrzucić. I tak, z kilku prostych składników, które każdy ma w swojej kuchni, zrodził się pomysł na śniadanie na słodko. Proces przygotowania jest banalnie prosty, a efekt końcowy? Obłędny! Zamoczone w mieszance jajka i mleka kromki rumienimy lekko na patelni i dekorujemy ulubionymi dodatkami.
Moje ulubione dodatki
W dodatkach kryje się szansa na to, by każdy zjadł dokładnie to, co lubi. Możecie dać upust swojej kreatywności. Ja uwielbiam podawać tosty z sezonowymi owocami, które dodają świeżości i nieco słodyczy. Latem sięgam po soczyste truskawki i maliny, jesienią zaś po pieczone jabłka z cynamonem. Nie zapominam też o ulubionym syropie klonowym, który idealnie komponuje się ze smakiem tostów. To połączenie smaków, które od razu poprawia mi nastrój, nawet jeśli poranek nie jest słoneczny.
Na tym jednak wybór się nie kończy – możecie dodawać dżemy, konfitury, masło orzechowe, czekoladowe kremy i co tylko wyda Wam się tego dnia apetyczne i znajdzie się w Waszych kuchennych szafkach.
Zapraszam do komentowania
Jakie są Wasze niezawodne sposoby na czerstwy chleb? Lubcie tosty francuskie? A może wolicie je w wersji wytrawnej? Zachęcam do zostawiania komentarzy poniżej. Czekam na Wasze historie i pomysły!
Innym pomysłem na wykorzystanie czerstwego pieczywa, może być zrobienie grzanek do zupy albo upieczenie z nich nowego chleba!
No proszę nawet nie wiedzieliśmy w latach 80-tych,że jadamy”tosty francuskie”. Dla nas był to po prostu chleb w jajku. Syty posiłek w tych skromnych czasach. Wystarczyło zmienić nazwę i stałby się wykwintnym daniem🤣
Jest wiele podobnych przypadków. W wielu krajach pojawiają się podobne dania np pierogi, podpłomyki, sery i wiele innych.
tost francuski wow super
polecam daje 5😉
O tak, tosty francuskie są przepyszne! Życzę smacznego!