Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Wymieszaj ze sobą dokładnie trzy rodzaje mąki- pszenną, żytnią, orkiszową. Dodaj do tego drożdże, sól i cukier. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zacznij zagniatać ciasto. Kiedy osiągnie elastyczną, nie przyklejającą się do rąk konsystencję, zagniataj silnie jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Miskę wyłóż folią do żywności, posyp ją w środku mąką i wsadź ciasto do środka. Przykryj kolejną warstwą folii, tak aby dokładnie zakryła miskę i odłóż w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) aż podwoi objętość (na ok. 1, 5 godziny).
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski przez 2 minuty i uformuj kształt jajowatego bochenka, przyklepanego odrobinę do podłoża przy podstawie. Umieść ciasto na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż z powrotem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę i przykryj folią aluminiową, aby chleb lepiej utrzymał ciepło i nie wysechł.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Piecz przez ok. 20-25 aż bochenek zbrązowieje. Gdy wsadzisz w nie wykałaczkę, nie powinny się do niej przykleić drobinki ciasta.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Śliwka 7 grudnia 2012 o 08:45

    Bardzo sie ciesze i zachecam do dalszych eksperymentow. Pozdrawiam:)

  • Daga 7 grudnia 2012 o 08:28

    Kolejny już raz zrobiłam ten chleb. Jest on moim ulubionym. Zaczęłam już z nim trochę eksperymentować – raz zamiast mąki pszennej chlebowej dałam razową, wczoraj mąką żytnią zmieszałam pół na pół jasną i razową, dodaję słonecznik, siemię, otręby. Uważam, że w każdej postacji jest super. Następnym razem chcę część mąki zastąpić mąką owsianą. Bardzo polecam wszystkim piekącym ten chleb.

  • Daga 21 listopada 2012 o 07:39

    Zrobiłam wczoraj ten chleb w okrągłej formie. Jest pyszny, taki delikatny miąższ i super smak. Na pewno jeszcze kiedyś go zrobię. Piekłam też inny chleb bez zagniatania z mąki pszennej pełnoziarnistej i jak dla mnie faworytem jest z 3 zbóż. To jest smak, który idealnie trafia w mój gust.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej