Na pewno przed świętami zabierzecie się za pieczenie ulubionego ciasta. Niezależnie od tego czy będzie to sernik, makowiec, piernik, keks czy babka – prawdopodobnie użyjecie do niego bakalii. Często w trakcie świątecznych przygotowań zostają w kuchni suszone owoce i orzechy, dlatego proponuję wykorzystać je do upieczenia szybkiego i całkiem zdrowego chleba. To może być Wasza ulubiona mieszanka bakaliowa, ja akurat miałam pod ręką sezam, orzechy nerkowca, suszoną żurawinę i suszone śliwki.
Orkiszowy chleb bakaliowy potrzebuje na wyrośnięcie ciasta jedynie półtorej godziny i mniej więcej pół godziny siedzi w piecu. Myślę zatem, że to idealny wypiek na przed wigilijny wieczór, aby 24 grudnia cieszyć się smakiem orkiszowego świątecznego chleba na śniadanie 🙂
Kolejny idealny wypiek na wigilijny czas to orkiszowy świąteczny chleb. Polecam też tradycyjny fiński chleb świąteczny Joululimppu, który z powodzeniem przywołuje ducha Bożego Narodzenia.
Czy mąkę orkiszową można zastąpić pszenną w takiej samej proporcji?
Tak 🙂