Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj w misce mąkę, drożdże,sól i starty ser. Powoli zacznij dolewać wody i zagniatać ciasto. Zagniataj, aż ciasto będzie mieć jednolitą, elastyczną konsystencję przypominającą w dotyku plastelinę.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce i przykryj folią aluminiową. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę i podziel ciasto na 7 równych części. Z każdej uformuj kuleczkę.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułki i całość przykryj folia aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. W miseczce roztrzep jajko i posmaruj pędzlem każdą bułeczkę. Piecz bułeczki przez ok. 15 minut aż zbrązowieją. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej