Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj w misce mąkę, drożdże,sól i cukier. Powoli zacznij dolewać ciepłe mleko i zagniatać ciasto. Zagniataj, aż ciasto będzie mieć elastyczną konsystencję.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce i przykryj ją folią aluminiową. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok rozgrzanego palnika) na ok. godzinę.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na stolnicę, utwórz z ciasta rulon i pokrój na 5 równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj mały kwadrat. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułki i całość przykryj folia aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Przed pieczeniem obsyp bułeczki lekko mąką Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz bułeczki ok. 15 minut, aż się zarumienią.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej