Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy twaróg, drożdże i sól. Dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem ok. 3-5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (u mnie 12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch, przykrywamy ściereczką i stawiamy na noc do lodówki.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Rano wyciągamy formę z lodówki, doprowadzamy ciasto do temperatury pokojowej (przez min. 20 minut) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Viola 9 stycznia 2021 o 14:38

    Ser chudy homogenizowany i maka pszenna 750 . Ile wody wtedy ?dziekuje za rade .

  • Rozal 10 listopada 2020 o 19:33

    Pierwszy raz. Ściśle trzymałem się przepisu i się udało. Dziękuję za dobry przepis.

  • Bożena 19 stycznia 2017 o 17:00

    Mam w domu tylko mąkę pszenną razową – ne nadaje się pewnie do tego przepisu?

    • Tosia 20 stycznia 2017 o 14:41

      Nie bardzo, na blogu jest wyszukiwarka, można zaznaczać jaką mamy mąkę i wyszukiwać pasujące receptury 🙂
      Np. ta się sprawdzi smakowitychleb.pl/prosty-chleb-razowy/

      • Bożena 20 stycznia 2017 o 23:32

        Bardzo dziękuję 🙂 Kupiłam dziś mąkę właściwą dla tego chlebka i już ciasto stoi w lodówce 😀 Strasznie jestem ciekawa, czy mi wyjdzie. Martwi mnie forma, bo niby ma podane wymiary, ale jest silikonowa i wygląda na za dużą.

      • Bożena 21 stycznia 2017 o 15:42

        Chlebek wyszedł super! Ładnie wygląda i jest smaczny, forma okazała się jednak OK 😀 Dzięki za przepis 🙂

  • aga 19 listopada 2016 o 09:35

    Wyszedł jaśniejszy ale to pewnie przez make-miałam typ 500☺. Przepyszny!!!!dziękuję za przepis

    • Tosia 20 listopada 2016 o 19:58

      Super, może też to zależeć od nagrzania piekarnika, temperatury pieczenia itp., każdy piekarnik ma swoje kaprysy 🙂

  • aga 18 listopada 2016 o 21:43

    Właśnie zarobiłem…ciekawe jak jutro wyjdzie

  • Magdalena 2 sierpnia 2016 o 10:04

    To mój drugi chleb i znowu wyszedł! Cieszę się jak dziecko i już szukam kolejnego przepisu to przetestowania 😀 Zawsze myślałam, że pieczenia chleba wymaga dużo czasu.Ten przepis zdecydowanie temu przeczy 🙂 Twarogu nie znoszę i toleruję jedynie w sernikach na szczęście wcale nie czułam go w smaku. W dodatku to zapewne jego zasługa, że chleb był cały czas miękki i wilgotny. Zjedliśmy go w dwa dni, ale myślę że po trzech czy czterech wcale nie straciłby wiele na świeżości.

    • Tosia 2 sierpnia 2016 o 14:13

      Bardzo się cieszę i zachęcam z eksperymentowaniem z innymi przepisami, na blogu są też inne przepisy na wypieki nocne 😉

  • Aga 28 maja 2016 o 08:20

    Nie mialam sera ale kwaśnie wiejskie mleko. Podgrzalam, zrobił się ser w serwatce, wszystko wlałam i uzupelnilam woda. Chleb wyszedł świetny!

  • Ala 19 maja 2016 o 21:16

    Chleb jest przeeeepyszny, zamiast twarogu dodałam serek wiejski (akurat miałam w lodówce)jutro powtórka!!!?

  • monika 17 maja 2016 o 12:39

    Mam dwa pytania: czy suche drożdże nie potrzebują cukru? Czy ten chlebek można zrobić standardowo, czyli wyrobić ciasto, zostawić do pierwszego wyrośnięcia, dać do formy, znów dać mu wyrosnąć i upiec? Chyba nie jestem aż tak „leniwa” ;).

    • Tosia 17 maja 2016 o 14:25

      Nie potrzebują 🙂
      Można go tak zrobić jak Pani pisze, rozumiem, że wtedy bez chłodzenia? Tylko skoro to chleb z formy to nie ma sensu zostawiać ciasto w misie, a potem przekładać, dałabym od razu do formy i na 2 h w ciepłe miejsce. Ilość drożdży można zwiększyć do 1,5 łyżeczki.
      Akurat to jest wersja nocna dla zabieganych, ale na blogu jest mnóstwo przepisów na klasyczne wypieki, więc zachęcam do samodzielnego szukania, wtedy nie będzie trzeba przepisu modyfikować.
      Powodzenia!

      • monika 17 maja 2016 o 15:22

        Dziękuję za odpowiedź 🙂
        Tak, chodziło mi bez chłodzenia – żeby zamknąć się w trzech godzinach.
        Ja już upiekłam setki chlebów, ale tu mnie urzekł ten ser w cieście. Jutro zrobię, bo dziś już czasu brak 🙂

  • Izabela 16 maja 2016 o 16:23

    Mam mąkę orkiszowa, czy tyle samo jej dac czyli 550G? Nie wiem czy jest jasna 🙂

    • Tosia 17 maja 2016 o 14:22

      To istotne jaka to mąka orkiszowa, więc zachęcam do sprawdzenia na opakowaniu jej typu.
      Mąka jasna będzie wykorzystana przy takich samych proporcjach, przy pełnoziarnistej będzie trzeba dać więcej wody 🙂

  • Magda 5 grudnia 2015 o 17:03
    Ocena:

    Chleb rewelacyjny……stale gości w moim domu……

  • Aneta 26 listopada 2015 o 09:15

    Pieczemy tradycyjnie czy na termoobiegu

    • Tosia 26 listopada 2015 o 20:20

      Zawsze pieczemy góra-dół, aby chleb był upieczony równo. A jeśli inaczej to zaznaczam to wyraźnie w przepisie 🙂

  • Kasia 27 października 2015 o 14:24
    Ocena:

    Świetny, praktycznie bezobsługowy przepis! Chleb wyszedł bardzo smaczny, o sprężystym i wilgotnym miąższu. Zaskakująco długo, jak na drożdżowe pieczywo utrzymuje świeżość (podejrzewa tu zasługę twarogu, który po upieczeniu jest zupełnie niewyczuwalny w teksturze – co dla mnie było niespodzianką). Dodawanie twarogu to moje nowe, kulinarne odkrycie – bardzo dziękuję! 🙂
    Musiałam dodać odrobinę więcej wody, niż w przepisie, ale może dlatego, że użyłam miksu mąki chlebowej i 550. Następnym razem dodam też trochę więcej soli.

  • Ksenia 13 października 2015 o 19:15

    Czy moze Pani podać ile gram drożdży tych z kostki to odpowiednik łyżeczki sypkich?

  • Kasia 2 października 2015 o 09:34

    Witam
    A jaki twaróg?
    chudy, tlusty?
    musi byc zmielony?

    • Tosia 2 października 2015 o 13:38

      Twaróg dowolny, może być chudy, może być półtłusty, to już kwestia gustu, proporcje się nie zmienią, generalnie chodzi o taki „klinek”, który można kupić w każdym spożywczym. Wystarczy go pokruszyć 🙂

  • jola 14 sierpnia 2015 o 16:35

    Ile godzin chleb musi stac w lodowce?

    • Tosia 16 sierpnia 2015 o 18:48

      W temacie wyrastania w lodówce nie trzeba być dokładnym czasowo, bo ostatecznie ciasto i tak jeszcze będzie potrzebowało chwili w temperaturze pokojowej. To może być 5 godzin, jak i 10 🙂

  • Marta 21 lipca 2015 o 19:38

    Pierwszy chleb nie wyszedł. zakalec.

    robie drugie podejscie.
    Złe proporcje mąki!!!! Musze dodać conajmniej 100g więcej, zeby ciasto było ELASTYCZNE! Inaczej jest lejące . . .

    zobaczymy co teraz będzie

    • Tosia 21 lipca 2015 o 20:48

      A jak często piecze Pani chleby? Używa Pani wagi kuchennej? Odmierzanie jest ważne. Czy doprowadziła Pani ciasto po wyrastaniu do temperatury pokojowej? Keksówkę z ocieplonym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Inaczej faktycznie może nie wyjść.
      Proporcje mąki są dobre, czy na zdjęciu ciasto mojego chleba po wyrastaniu wygląda na lejące? 🙂 A powstało z takich właśnie proporcji.
      Już na etapie wyrabiania warto kontrolować konsystencję ciasta, mokre składniki dodajemy do suchych powoli, płyn musi być letni. Ciasto oczywiście, nie powinno być lejące, ale delikatnie gęste, a przy tym elastyczne jak najbardziej.
      Kilka osób już pisało, że chleb im się pięknie udał, nawet na Facebooku ktoś wrzucił zdjęcie, także nie tylko mi ten chleb wychodzi z tego przepisu.
      Pozdrawiam.

  • Lusi-lusi 17 lipca 2015 o 16:26

    Chlebek super.Tosiu jak ja lubię Twoje przepisy -zawsze masz coś dla leniwców .Pozdrawiam

  • Stanisława 14 lipca 2015 o 10:51
    Ocena:

    Chlebek doskonały.Bez pracy a jest przepyszny.Polecam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej