Każdy czasem bywa leniwy, to nic złego! Tym bardziej, że lenistwo czy brak czasu niekoniecznie koliduje z wypiekiem domowego chleba. Wystarczy wieczorem przygotować ciasto drożdżowe, przełożyć je do formy i wstawić do lodówki. Rano wyciągamy formę, doprowadzamy ciasto do temperatury pokojowej i hop do piekarnika. Prawda, że to dziecinnie proste? Każdy leniuch sobie poradzi z takim przepisem 🙂
Do chleba nocnego tym razem dodałam jeszcze twaróg, w końcu leniwe kluseczki powstają właśnie z twarogu. Powolne wyrastanie ciasta w lodówce wpływa na skórkę chleba, która wyszła wyjątkowo chrupiąca.
W taki sam sposób można upiec chleb wykorzystując mąkę orkiszową jasną, zachęcam do leniwych eksperymentów 🙂
Więcej przepisów na chleby nocne
Jeśli lubicie ten sposób przygotowywania pieczywa, to upieczcie jeszcze nocny chleb ze szparagami. Polecam też nocny chleb okrągły.
Pytanie o pieczenie domowego chleba
A jeśli macie pytania, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂
Ser chudy homogenizowany i maka pszenna 750 . Ile wody wtedy ?dziekuje za rade .
Proporcje bez zmian 🙂
Pierwszy raz. Ściśle trzymałem się przepisu i się udało. Dziękuję za dobry przepis.
Mam w domu tylko mąkę pszenną razową – ne nadaje się pewnie do tego przepisu?
Nie bardzo, na blogu jest wyszukiwarka, można zaznaczać jaką mamy mąkę i wyszukiwać pasujące receptury 🙂
Np. ta się sprawdzi smakowitychleb.pl/prosty-chleb-razowy/
Bardzo dziękuję 🙂 Kupiłam dziś mąkę właściwą dla tego chlebka i już ciasto stoi w lodówce 😀 Strasznie jestem ciekawa, czy mi wyjdzie. Martwi mnie forma, bo niby ma podane wymiary, ale jest silikonowa i wygląda na za dużą.
Chlebek wyszedł super! Ładnie wygląda i jest smaczny, forma okazała się jednak OK 😀 Dzięki za przepis 🙂
Wyszedł jaśniejszy ale to pewnie przez make-miałam typ 500☺. Przepyszny!!!!dziękuję za przepis
Super, może też to zależeć od nagrzania piekarnika, temperatury pieczenia itp., każdy piekarnik ma swoje kaprysy 🙂
Właśnie zarobiłem…ciekawe jak jutro wyjdzie
Trzymam kciuki 🙂
To mój drugi chleb i znowu wyszedł! Cieszę się jak dziecko i już szukam kolejnego przepisu to przetestowania 😀 Zawsze myślałam, że pieczenia chleba wymaga dużo czasu.Ten przepis zdecydowanie temu przeczy 🙂 Twarogu nie znoszę i toleruję jedynie w sernikach na szczęście wcale nie czułam go w smaku. W dodatku to zapewne jego zasługa, że chleb był cały czas miękki i wilgotny. Zjedliśmy go w dwa dni, ale myślę że po trzech czy czterech wcale nie straciłby wiele na świeżości.
Bardzo się cieszę i zachęcam z eksperymentowaniem z innymi przepisami, na blogu są też inne przepisy na wypieki nocne 😉
Nie mialam sera ale kwaśnie wiejskie mleko. Podgrzalam, zrobił się ser w serwatce, wszystko wlałam i uzupelnilam woda. Chleb wyszedł świetny!
Super! Dzięki za komentarz 🙂
Chleb jest przeeeepyszny, zamiast twarogu dodałam serek wiejski (akurat miałam w lodówce)jutro powtórka!!!?
Super!
Mam dwa pytania: czy suche drożdże nie potrzebują cukru? Czy ten chlebek można zrobić standardowo, czyli wyrobić ciasto, zostawić do pierwszego wyrośnięcia, dać do formy, znów dać mu wyrosnąć i upiec? Chyba nie jestem aż tak „leniwa” ;).
Nie potrzebują 🙂
Można go tak zrobić jak Pani pisze, rozumiem, że wtedy bez chłodzenia? Tylko skoro to chleb z formy to nie ma sensu zostawiać ciasto w misie, a potem przekładać, dałabym od razu do formy i na 2 h w ciepłe miejsce. Ilość drożdży można zwiększyć do 1,5 łyżeczki.
Akurat to jest wersja nocna dla zabieganych, ale na blogu jest mnóstwo przepisów na klasyczne wypieki, więc zachęcam do samodzielnego szukania, wtedy nie będzie trzeba przepisu modyfikować.
Powodzenia!
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Tak, chodziło mi bez chłodzenia – żeby zamknąć się w trzech godzinach.
Ja już upiekłam setki chlebów, ale tu mnie urzekł ten ser w cieście. Jutro zrobię, bo dziś już czasu brak 🙂
Mam mąkę orkiszowa, czy tyle samo jej dac czyli 550G? Nie wiem czy jest jasna 🙂
To istotne jaka to mąka orkiszowa, więc zachęcam do sprawdzenia na opakowaniu jej typu.
Mąka jasna będzie wykorzystana przy takich samych proporcjach, przy pełnoziarnistej będzie trzeba dać więcej wody 🙂
Chleb rewelacyjny……stale gości w moim domu……
Bardzo mnie to cieszy, zachęcam też do spróbowania innych przepisów z bloga 🙂
Pieczemy tradycyjnie czy na termoobiegu
Zawsze pieczemy góra-dół, aby chleb był upieczony równo. A jeśli inaczej to zaznaczam to wyraźnie w przepisie 🙂
Świetny, praktycznie bezobsługowy przepis! Chleb wyszedł bardzo smaczny, o sprężystym i wilgotnym miąższu. Zaskakująco długo, jak na drożdżowe pieczywo utrzymuje świeżość (podejrzewa tu zasługę twarogu, który po upieczeniu jest zupełnie niewyczuwalny w teksturze – co dla mnie było niespodzianką). Dodawanie twarogu to moje nowe, kulinarne odkrycie – bardzo dziękuję! 🙂
Musiałam dodać odrobinę więcej wody, niż w przepisie, ale może dlatego, że użyłam miksu mąki chlebowej i 550. Następnym razem dodam też trochę więcej soli.
Czy moze Pani podać ile gram drożdży tych z kostki to odpowiednik łyżeczki sypkich?
Odpowiadałam Pani już chyba na fb, ale w razie czego zrobię to jeszcze tutaj 🙂
Ja bym dała mniej więcej 8 g świeżych drożdży, czyli nawet mniej niż 1/10 klasycznej kostki 100 gramowej, ze świeżych drożdży trzeba oczywiście przygotować zaczyn. Dlaczego tak mało? Bo cała w tym rzecz, że chleb ten wyrasta powoli w lodówce, dlatego nie potrzebuje więcej drożdży. Nie chciałabym się niepotrzebnie powtarzać, więc w razie wątpliwości co do tego jak zrobić zaczyn mam przygotowany poradnik: https://smakowitychleb.pl/jak-zrobic-zaczyn-drozdzowy/
A w razie czego na blogu jest też przelicznik: https://smakowitychleb.pl/jak-przeliczyc-drozdze-suszone-na-swieze/
Witam
A jaki twaróg?
chudy, tlusty?
musi byc zmielony?
Twaróg dowolny, może być chudy, może być półtłusty, to już kwestia gustu, proporcje się nie zmienią, generalnie chodzi o taki „klinek”, który można kupić w każdym spożywczym. Wystarczy go pokruszyć 🙂
Ile godzin chleb musi stac w lodowce?
W temacie wyrastania w lodówce nie trzeba być dokładnym czasowo, bo ostatecznie ciasto i tak jeszcze będzie potrzebowało chwili w temperaturze pokojowej. To może być 5 godzin, jak i 10 🙂
Pierwszy chleb nie wyszedł. zakalec.
robie drugie podejscie.
Złe proporcje mąki!!!! Musze dodać conajmniej 100g więcej, zeby ciasto było ELASTYCZNE! Inaczej jest lejące . . .
zobaczymy co teraz będzie
A jak często piecze Pani chleby? Używa Pani wagi kuchennej? Odmierzanie jest ważne. Czy doprowadziła Pani ciasto po wyrastaniu do temperatury pokojowej? Keksówkę z ocieplonym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Inaczej faktycznie może nie wyjść.
Proporcje mąki są dobre, czy na zdjęciu ciasto mojego chleba po wyrastaniu wygląda na lejące? 🙂 A powstało z takich właśnie proporcji.
Już na etapie wyrabiania warto kontrolować konsystencję ciasta, mokre składniki dodajemy do suchych powoli, płyn musi być letni. Ciasto oczywiście, nie powinno być lejące, ale delikatnie gęste, a przy tym elastyczne jak najbardziej.
Kilka osób już pisało, że chleb im się pięknie udał, nawet na Facebooku ktoś wrzucił zdjęcie, także nie tylko mi ten chleb wychodzi z tego przepisu.
Pozdrawiam.
Chlebek super.Tosiu jak ja lubię Twoje przepisy -zawsze masz coś dla leniwców .Pozdrawiam
Chlebek doskonały.Bez pracy a jest przepyszny.Polecam.
Cieszę się, że przepis się sprawdził 🙂
Witam! Czy można pominać ser? Mój mąż nie lubi dodatków w chlebie. Czy wtedy proporcje maki zmieniły by się?
Dzień dobry,
Można pominąć, wtedy będzie trzeba dać odrobinę więcej wody, do 50 ml 🙂