Cornbread – bezglutenowy chleb kukurydziany to alternatywa dla klasycznych bochenków z piekarni dla bezglutenowców. Cornbread czyli chlebek kukurydziany to klasyk kuchni amerykańskiej. W wersji podstawowej wypiekany jest tylko z mąki kukurydzianej, dlatego można go uznać za bezglutenowy. Chleb kukurydziany nie kruszy się (jak niektóre bezglutenowe wypieki), jest lekki i delikatnie wilgotny. Zachęcam do wypróbowania!
Jeśli potrzebujecie więcej przepisów na pieczywo bezglutenowe zapraszam tutaj. Mogę polecić idealny przepis na chleb na zakwasie gryczanym (bezglutenowy) lub szybkie bezglutenowe podpłomyki, również w takiej wersji. A dla zaangażowanych domowych piekarzy mam przepis na bezglutenowy zakwas na bazie mąki gryczanej, czyli zakwas gryczany. A jeśli coś wymaga wyjaśnienia – pytajcie w komentarzach.
Długo szukalam przepisu an szybki chlebek. Upiekłam i jest pyszny. Dodałam chilli i czosnek i piekłam 10 min dłużej. Przepis świetny ! Dziękuje !!!
Czy zamiast kefiru można by dodać zsiadłe mleko? 😅
Nigdy tak nie robiłam, ale myślę, że można. Produkty tego typu dobrze się wzajemnie zastępują 🙂
Dzień dobry, chciałam bardzo podziękować za ten przepis. Po raz pierwszy w życiu próbowałam wypiec jakikolwiek chleb (chociaż to raczej chlebek), i po raz pierwszy na mące kukurydzianej… trochę się bałam, że będzie się albo całkiem kruszyć, albo że zakalcowaty placek wyjdzie. Na szczęście bezpodstawnie. Wyszedł świetny, mięciutki, i chociaż surowe ciasto wydawało się odrobinę za słone, po upieczeniu okazało się w sam raz!
Teraz stanowczo muszę się zabrać za inne przepisy na stronie!
Cieszę się i życzę udanych kolejnych wypieków 🙂
,u mnie wyszedł idealny. To był mój debiut totalny. Bardzo dobry smak. Dziękuję, że mogłam skorzystać z przepisu.
Cieszę się 🙂
Chleb ogólnie wyszedł ale ilość soli w przepisie jest przesądzona conajmniej dwukrotnie. Słony tak że chyba go jutro wyrzucę
1,5 łyżeczki soli na taką ilość mąki to wcale nie tak dużo. Bez soli wypiek nie miałby smaku, ale to już kwestia podniebienia, bo jak ktoś mało soli w ogóle w kuchni to nawet w chlebie będzie dla niego za słono. Warto po prostu ilość soli przypasować pod siebie 🙂
Dałam słonecznik zamiast kukurydzy i zrobił się zielony-wyglądało to co najmniej dziwnie…
Nie posmakował mi niestety. Spróbuję zrobić ten z ziemniakami.
To widocznie stało się tak przez modyfikację, pewnie w pierwotnym przepisie smakuje zupełnie inaczej 🙂
Chleb rewelacja. Dziwią mnie negatywne komentarze. Rzeczywiście jeśli ktoś nie zna smaku „innych” chlebów to ten może mu nie smakować. Ale uwierzcie jeśli ktoś jest uczulony na make pszenna to przepis na ten chleb prostota wykonania jest dla mnie rewelacja!!!!!! Ja używam do wykonania termomixa i musiałam wydłużyć czas pieczenia do godziny( mam tani termomix zelmera) ale to i tak super bo chleb z mąki żytniej musiałam piec 3,5 godziny!!!! Aha i jeszcze słowo na temat gotowych chlebów bez mąki pszennej np z Lidla. Dziadostwo od którego człowiek jest jeszcze bardziej chory. Ok jest maka kukurydziana różową ( bez pszennej) ale do tego syrop glukozowy guma guar i inne chemikalia. Wiec wolę sama upiec sobie chleb!!!
Super chlebek,zamiast kukurydzy dołożyłam siemię lniane,słonecznik i zioła prowansalskie,Dziękuję za przepis
Dobry chlebek. Dzięki za przepis.
Mam pytanie. Czy można użyć foremki o rozmiarach jak do pasztetu czy keksu?
Może być keksówka, ale zmieni się wiadomo – kształt i wysokość wypieku i nie wybierałabym dużej formy, bo ciasto musi ją wypełnić 🙂 Być może będzie trzeba też wydłużyć czas pieczenia.
Upiekłam zgodnie z przepisem. Niestety nie miałam takiej formy, użyłam okrągłej średnica 24cm, wysokość chlebka wyszła 2cm. Patyczek teoretycznie suchy, jeszcze nie kroiłam – gorące 🙂 Czy nie powinnam użyć mniejszej formy? Nie mam doświadczenia z bezglutenowymi wypiekami, nie wiem czy lepiej jak są pieczone płaskie czy tak jak klasyczne glutenowce.
To jest bardziej „chlebek” niż chleb i wcale nie dlatego, że jest bezglutenowy, a dlatego, że bez drożdży i bez zakwasu. Forma zmieni tylko kształt i wysokość wypieku, ale oczywiście nie zmieni smaku, jest to zatem kwestia dowolna co wybierzemy 🙂
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Chlebek po przekrojeniu faktycznie jest lekko wilgotny, ale smaczny i…bardzo sycący 🙂
Bardzo dobrym dodatkiem jest dżem domowej roboty.
Mam jeszcze dwa pytania:
– jak zrobić puchaty chlebek (czy konieczne są drożdże i mąka pszenna?)
– czy zamiast kefiru można użyć maślanki, jogurtu lub jogurtu greckiego? Jeżeli tak, które rozwiązanie jest najlepsze?
Super!
Puchaty chleb zdecydowanie wymaga glutenu (mąki pszennej, orkiszowej lub żytniej) i drożdży lub zakwasu. Tak jak pisałam, wypieki na sodzie i proszku do pieczenia trudno tak naprawdę nazwać chlebem, ale proszę nie bać się drożdży. Wypieki bezglutenowe też mogą być fajne i sprężyste, ale na drożdżach: https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/bezglutenowe/dowolny/dowolny/dowolny/
Wpis na zachętę: https://smakowitychleb.pl/porada/pieczenie-chleba-proste/
A zamiast nabiału można użyć mleka koksowego, ale gęstego, takiego z lodówki, albo po prostu wodę, ale proporcje się pozmieniają.
Ja jestem zawiedziona. Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie i wyszedł mi równiusieńki zakalec. Piekłam dość długo, ale w końcu dałam spokój bo nie dawało to kompletnie nic.
To dość specyficzny wypiek, bo pierwsze bezglutenowy, a po drugie to nawet nie chleb, bo nie jest na drożdżach, czy zakwasie. Z takimi ucieranymi łatwo o zakalec, wystarczy za długo wyrabiać.
Bardzo dobry chleb! Piekłam go pierwszy raz i wyszedł bezbłędnie 🙂 bałam się, ze będzie suchy bo użyłam ziaren słonecznika zamiast kukurydzy ale wyszedł bardzo dobry 🙂
Cieszę się, że nie rozczarował 🙂
Dodałam orzechy włoskie stłuczone w moździerzu, zamiast kukurydzy, zrobiłam też w większej formie, przez co jest bardziej płaski, ale chyba dobrze, bo chociaż wygląda bardziej jak placek niż chleb, to jest to bardzo praktyczne. Orzechy dają ciekawy smaczek. Świetny przepis, prosty, a efektowny, chyba jestem już fanką kukurydzianej mąki.
Nie da się ukryć, że nie jest to prawdziwy chleb, bo przecież jest bezglutenowy, do tego wyjątkowo bez drożdży i zakwasu, więc w sumie to i wygląda placka nie powinien przeszkadzać 🙂 Najważniejsze, że smakowało i chlebek wychodzi.
Witam,
Proszę o informacje jakie składniki zastąpić jakimi i w jakiej proporcji aby chlebek był w formie słodkiej nie wytrawnej??
Z góry dziękuje
Dzień dobry,
Kefir wystarczy zastąpić jogurtem i dodać kilka łyżek miodu lub do 60 g cukru, to powinno wystarczyć 🙂
Upieklam dziś wieczór i wyszedł super! Bardzo dziękuję za przepis.(zamiast kukurydzy dodałam sezamu – wyszedł mega!). Polecam, na pewno powtórzę ten wypiek. Pozdrawiam.
Super, zachęcam też do skorzystania z innych przepisów, bo to bardziej „chlebek niż chleb, a na blogu jest znacznie więcej ciekawych receptur 🙂
Witam, piekłam ten chlebek juz wiele razy, zawsze mi wychodzi. Ja zamiast kefiry dodaje mleko bezlaktozowe i wydaje mi sie jeszcze smaczniejszy. Do chlebka dodaje sezam, który pasuje a rezygnuje z kukurydzy. Polecam?
Super, dzięki za komentarz i pozdrawiam 🙂
Pyszny 🙂 zrobiłam na mleku migdałowym i bez kukurydzy i wyszedł pyszny. Dzieci (8 miesięcy i 10 lat) wcinały z masełkiem
Cieszę się bardzo, że dzieciom smakowało 🙂
Witam! Super przepis bardzo mi sie podoba. Mam pytanie… Czy mozna czyms zastapic kefir bo moje dziecko ma skaze bialkowa. Prosze o odpowiedz.
Dzień dobry!
Cieszę się, że przepis się podoba, muszę jednak uprzedzić, że to specyficzny wypiek, bo bezglutenowy. Do tego jest bez drożdży i zakwasu, więc to bardziej „chlebek”, ale jeśli to Pani nie przeszkadza to mogę podpowiedzieć, że kefir można zastąpić mlekiem kokosowym 🙂
Witam! Zamienilam kefir na taka sama ilosc mleka ale ciasto bylo bardzo wodniste. Dodalam wiec jeszcze 2 lyzki stolowe maki no i wyszlo bardzo zbite prawie zakalec. Gdzie zrobilam blad?
Błąd polegał na tym, że kefir ma zupełnie inną konsystencję niż mleko, zaburzyły się proporcje 🙂
Kolejna sprawa jest taka, że to nie jest prawdziwy chleb, bo nie jest na drożdżach, ani zakwasie. To „chlebek”, do tego bezglutenowy, więc z natury jest zbity. Jednak na pewno nie powinien to być zakalec 🙂
Nie, dla mnie bezkonkurencyjny jest gryczany z Pani przepisu 🙂 właśnie dochodzi na parapecie i zaraz leci do piekarnika
Coz, nie jest to moj ulubieniec bezglutenowy, troche przypomina ciasto. Upieklam go dodajac odrobine:kurkumy, chilli, szałwi.Najbardziej smakuje z patelni, podpieczony na masle lub oleju kokosowym. 🙂
Rozumiem, ale nie da się ukryć, że to „chlebek”, a nie chleb i tak będzie w każdym przypadku, jeśli nie pieczemy na drożdżach, ani zakwasie. Niezależnie od mąki 🙂
Z bezglutenowych klasycznych chlebów polecam np. ziemniaczany: https://smakowitychleb.pl/ziemniaczany-chleb-bezglutenowy/
W smaku super tylko że taki trochę zbity i wilgotnawy… taki ma być czy to po prostu zakalec? Nigdy nie piekłam chleba bezglutenowego więc nie mam pewności. Ale jest tak dobry że nawet jak to zakalec to trudno, już zjedzony 🙂
On jest z natury raczej zbity, gdyż to wypiek bezglutenowy, a do tego bez drożdży i zakwasu, także to taki raczej „chlebek”.
Jeśli interesują Panią wypieki bezglutenowe to zachęcam z zapoznaniem się z naszym działem 🙂
https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/
Wyszedł bardzo fajnie. Ale chleb kukurydziany smakuje czasem mdło, co najlepiej dodać żeby był ciekawszy smak?
Cieszę się, że wyszedł 🙂 Do ciasta można dodać starty świeży imbir, czosnek, zioła, chilli, albo pójść w słodką stronę i dodać np. miodu.
Pozdrawiam.
Z duzym szacunkiem do autorki ale cheb jest niejadalny. jest piaskowy, za slony, ma obrzydliwy zapach. caly wylądowal w koszu.
A jadła Pani i piekła wcześniej bezglutenowe wypieki? Chleby bezglutenowe są specyficzne, ale ten był chwalony przez niejedną osobę na diecie, więc z całym szacunkiem, ale może zrobiła coś Pani po prostu źle?
Proszę też pamiętać, że to wariacja na temat chleba, skoro nie jest na drożdżach, ani na zakwasie.
Jeśli jest Pani na diecie bezglutenowej to polecam dyniowy https://smakowitychleb.pl/bezglutenowy-chleb-dyniowy/ (nie zawiedzie) oraz ziemniaczany https://smakowitychleb.pl/ziemniaczany-chleb-bezglutenowy/ (czytelnicy chwalą).
Pozdrawiam!
Nie chcialam Pani urazić poprostu wyrazam swoja opinie. przeciez kazdemu smakuje cos innego. Mam córeczke 2 letnia i szukam dla niej zastepnika chleba. nie moze jesc cukru mleka i glutenu. Uwielbia białe pszenne pieczywo. staram sie upiec cos chociaz troszke podobnego. Ten przepis niestety se nie sprawdzil. pozdrawiam
Nie, nic się nie stało, nie jestem urażona, ale często się zdarza, że ktoś oskarża przepis o błędny, a potem okazuje się, że zmodyfikowano go lub o czymś zapomniano i dlatego się nie udał.
Wypieki bezglutenowe są bardzo specyficzne, nie są tak puchate i sprężyste jak pszenne. A akurat ten przepis jest jeszcze bardziej inny, bo prawdziwy chleb się piecze na drożdżach lub zakwasie, nawet bezglutenowy. Jeśli ten nie wyszedł lub nie smakował to proponuję spróbować upiec dla córki jednak chleb drożdżowy. Oprócz dyniowe i ziemniaczanego polecam też ryżowo-bananowy: https://smakowitychleb.pl/ryzowo-bananowy-chleb-bezglutenowy/
Czym i jak zastąpić jajka?
W przepisach wegańskich jajka można zastąpić np. rozgniecionymi bananami lub zalanym wrzątkiem siemieniem lnianym.
Niestety nie podam Pani dokładnych proporcji, bo w ten sposób nie piekłam tego chleba.
Pozdrawiam 🙂
Witam, mam pytanie, czy siemie lniane przed dodaniem powinnam wczesniej namoczyć??
Dzień dobry,
W sensie siemię lniane zamiast jajka w wersji wegańskiej? Tak, trzeba namoczyć, ale niestety nie podam Pani dokładnych proporcji, bo nie piekłam tego chleba taką metodą.
Pozdrawiam 🙂
Nie wiem dlaczego, ale wyszedł zakalec… Zamiast kukurydzy dałam trochę siemienia lnianego i słonecznika, ale poza tym trzymałam się przepisu. Piekłam już parę bezglutenowych chlebów, nigdy nie były super wyrośnięte, taka ich bezglutenowa uroda, ale ten ewidentnie zakalcowaty wyszedł i się zastanawiam dlaczego… Nie kruszy się wcale, bo jest tak zbity jak guma, rasowy zakalec ? tylko w czym tkwi błąd?
Myślę, że to kwestia wyrobienia ciasta, to trochę jak z babką/ciastem ucieranym. Wystarczy wymieszać do połączenia składników i przenieść do formy, jeśli wyrabia się zbyt długo to wychodzi właśnie zakalec. Proporcji jestem pewna, więc szukałabym w tym przyczyny, ale nie byłam z Panią w kuchni, więc nie wiem co dokładnie się działo, aby znaleźć przyczynę 🙂
Proszki do pieczenia zawierają gluten 🙁 Jaka ilość sody go zastąpi?
Wydaje mi się, że można dostać bezglutenowy proszek do pieczenia, a jeśli chodzi o sodę – taka sama ilość.
Upiekłam chlebek kukurydziany. Nie jestem nim zachwycona. Na języku się kruszy aż się zakrztusiłam. Za to bułeczki slodkie rewelacja. Pozdrawiam
A czy piekła/jadła Pani wcześniej chleby bezglutenowe? Dla „zwykłego zjadacza chleba” bywają czasem szokujące, bo jednak smakują i wyglądają trochę inaczej niż klasyczne.
Natomiast tak czy siak, poprawnie upieczony chleb na pewno nie powinien się niesympatycznie kruszyć.
Pozdrawiam 🙂
Zrobiłem wg proporcji piekłem nawet dwa razy dłużej i nie wiele to dało. Ciasto od początku wydawało mi się za rzadkie i finał był tego taki że wyszedł mi totalny zakalec. Mam już za sobą trochę chlebów a że bezglutenowego nie robiłem to trzymałem się proporcji i zaleceń zakładając że tak jak wychodzi to tak powinno być i niestety okazał się niewypał.
To dziwne, u mnie ciasto było wręcz za gęste. A kukurydza była odsączona? Ma Pan wagę kuchenną? Przykro mi, że nie wyszedł.
Może inne wypieki z działu bezglutenowych bardziej się sprawdzą w Pana kuchni https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/ 🙂
Mam osobną wagę kuchenną i thermomix więc składniki wymieszane dobrze i wszystko zważone dokładnie, mam przepis na chleb orkiszowy i wychodzi super tak jak i z suszonymi pomidorami i parę innych, może w wolnej chwili postaram się zrobić ponownie kukurydziany to dam znać co do moich proporcji.
Aha, myślałam, że wybrał Pan ten kukurydziany chlebek ze względu na dietę bezglutenową, ale skoro chleby orkiszowe wychodzą to polecam ten dział: https://smakowitychleb.pl/kategoria/maka-orkiszowa/
A kukurydziany „chlebek” jest specyficzny, bo nie dość, że jest bezglutenowy, to jeszcze bez drożdży i zakwasu.
Witam, czy można kefir zastąpić mlekiem/jogurtem belaktozowym a najlepiej wodą?
Dzień dobry!
Tak, kefir można zastąpić np. mlekiem krowim/kokosowym, a nawet wodą, konsystencja ciasta zmieni się odrobinę, ale chleb na pewno wyjdzie 🙂
Witam
Mam pytanie czy chleb może być bez kukurydzy ??
Dzień dobry,
Tak, kukurydzę można pominąć lub zastąpić np. fasolą/orzechami/ziarnami słonecznika.
Pozdrawiam 🙂