Szukacie prostego przepisu na idealny żytni-razowy bochenek w sam raz do spałaszowania jeszcze na ciepło? Ten przepis jest dla Was!
Mąka żytnia razowa zachowuje się zupełnie inaczej niż mąki, dlatego wymieszałam ją z mąką pszenną chlebową.
Szukacie prostego przepisu na idealny żytni-razowy bochenek w sam raz do spałaszowania jeszcze na ciepło? Ten przepis jest dla Was!
Mąka żytnia razowa zachowuje się zupełnie inaczej niż mąki, dlatego wymieszałam ją z mąką pszenną chlebową.
drożdże suszone instant 2 łyżeczka
mąka pszenna chlebowa typ 650 200 g
letnia woda 250 ml
mąka żytnia razowa 150 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
2 godz. 55 min.
Czas całkowity
2 godz.
Czas wyrastania
45 min.
Czas wypieku
1. W misce połącz ze sobą mąki drożdże, sól i cukier.
2. Dodaj powoli wodę, cały czas zagniatając ciasto. Dodawaj wodę powoli, do osiągnięcia właściwej konsystencji (może się okazać, że będzie potrzebne jej trochę mniej).
3. Kiedy osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
4. Ciasto włóż do wysmarowanej tłuszczem formy o długości 15 cm i uklep tak, aby równomiernie ją wypełniło.
5. Formę przykryj folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny (w tym czasie ciasto powinno podwoić objętość).
6. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Delikatnie zdejmij folię z formy (najlepiej ją przecinając), posyp ciasto lekko mąką z góry (aby skórka miała ciekawszy wygląd) i bardzo delikatnie umieść ją w piekarniku, uważając, aby ciasto nie opadło. Piecz przez ok. 45 minut aż bochenek zbrązowieje, a wykałaczka po wsadzeniu jej w bochenek będzie sucha, bez śladów przyklejonego do niej ciasta.
7. Chleb studzimy na kuchennej kratce.