Ostatnio polubiłam połączenie białej czekolady z płatkami kukurydzianymi. Tworzą ciekawy duet nie tylko smakowy, ale też za sprawą swoich faktur. Delikatnie roztapiająca się w buzi czekolada i chrupiące płatki to niezwykle ciekawe połączenie, nawet w chlebie!
A gdyby tak upiec lekko słodkawy chleb? Podany z miodem na pewno pozytywnie zaskoczy domowników.
A czy można zastąpić zakwas drożdżami? Jeśli tak to jakie przyjąć proporcje? 😉
Nie można 🙂 To zbyt skomplikowane, bo zmieniają się proporcje, czas wyrastania, czas pieczenia, właściwie wszystko. Już lepiej napisać nowy przepis, a na blogu jest już mnóstwo drożdżowych wypieków.
Przepraszam bardzo, ale nie znalazlam nigdzie informacji, na temat ilosci platkow i czekolady. Czy te ilosci 50g i 100g to wlasnie to? Jesli tak to co jest co?
Tak, 100 g czekolady i 50 g płatków. Zaraz to poprawię 🙂
Smaczny, chrupiący, idealny z dżemem 🙂
Ciekawy przepis, czy próbowała Pani przenieść go na chleb bezglutenowy
Dzięki 🙂 Nie, ale mamy na blogu kilka bezglutenowych przepisów i np. można białą czekoladę i płatki kukurydziane dodać do chleba ryżowo-bananowego 🙂 https://smakowitychleb.pl/ryzowo-bananowy-chleb-bezglutenowy/