Ziemniaczany chleb bezglutenowy — przepis na wilgotny bochenek pełen smaku
Ziemniaczany chleb bezglutenowy to świetne rozwiązanie, aby osoby na diecie bezglutenowej mogły cieszyć się smakiem i teksturą, która do złudzenia przypomina klasyczny chleb. W tym przepisie zdradzę Wam tajniki wypieku tego wyjątkowego chleba i jestem przekonana, że dla wielu z Was ten przepis może stać się tym ulubionym.
Odkryj sekret wilgotnego miąższu
Sercem ziemniaczanego chleba bezglutenowego, jak możecie się domyślić – są ziemniaki, ale w formie purée. Dzięki niemu bochenek zyskuje niezwykłą wilgotność i delikatność. Ziemniaki w naturalny sposób zwiększają spójność ciasta, dzięki czemu chleb nie kruszy się tak łatwo. W tym przepisie zdecydowałam się też na dodanie do ciasta mieszanki aż trzech mąk: ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej (można też użyć gryczanej). Dodanie ich sprawiło, że nie tylko wzbogaciły smak, ale fantastycznie wpłynęły na strukturę chleba. Dzięki temu konsystencja chleba jest zarówno lekka, jak i sycąca.
Chleb bezglutenowy – inspiracja dla domowych piekarzy
Pieczywo bezglutenowe wbrew temu, co mogłoby się wydawać — zaskakuje ilością dedykowanych mąk bezglutenowych. Zachęcam Was do wypróbowania ich, z powodzeniem możecie wykorzystać je do eksperymentowania z różnymi moimi przepisami. Pamiętajcie, że każdy rodzaj mąki wpływa na końcowy wynik wypieku, więc warto kombinować z różnymi proporcjami, tak aby znaleźć swoje idealne. Kiedy już pieczenie chleba ziemniaczanego opanujecie do perfekcji, koniecznie spróbujcie upiec ten przepięknie pomarańczowy bezglutenowy chleb dyniowy. Jeśli jesteście fanami kukurydzy i mąki kukurydzianej to koniecznie wypróbujcie ten amerykański klasyk — Cornbread. Dla fanów chrupiącego chleba bezglutenowego polecam ten chleb życia, będziecie zachwyceni jego smakiem!
Czekam na Wasze komentarze!
Przygotowanie ziemniaczanego chleba bezglutenowego może być prawdziwą przygodą, więc z chęcią dowiem się o Waszych doświadczeniach i opiniach o przepisie. Jestem bardzo ciekawa, jak taki nietypowy składnik, jakim są ziemniaki, posmakował wam w chlebie. 🙂 Koniecznie dajcie znać z jakim dodatkiem najbardziej Wam smakował! Jeśli macie pytania, czy uwagi dotyczące wypieku śmiało piszcie w komentarzach, bardzo chętnie na wszystkie odpowiem. Powodzenia!
Wasze komentarze