Lubię cały proces przygotowywania chleba na zakwasie, ale czasem mam ochotę na szybki i prosty wypiek. Taki, który najchętniej mogłabym polecić początkującym domowym piekarzom. W takich sytuacjach zazwyczaj zabieram się za drożdżowe bułeczki, ale i one potrzebują czasu, aby urosnąć.
Wszystkich, dla których pieczenie na drożdżach, a tym bardziej na zakwasie to czarna magia, zachęcam do spróbowania swojej przygody od wypieku chrupkiego pieczywa!
Najprostsze chrupkie chlebki można przygotować w niecałe 10 minut, a potem już tylko czekamy przez 20-25 minut, aż się upieką. Chociaż dzisiejszy przepis wymaga odrobiny więcej czasu, jeśli nie przygotowaliście wcześniej puree z dyni.
Wystarczy dynię pokroić na kawałki, skropić oliwą i piec przez 30 minut w 200 stopniach. Następnie zmiksować na gładkie puree i połączyć z prażonymi orzeszkami ziemnymi, mąką, wodą, solą, oliwą i kawałkami suszonych pomidorów.
Prawda, że brzmi prosto? A chlebek jest przepyszny 🙂
A ile puree z dyni ?
Dodajemy 130g puree z dyni 🙂
Chlebek naprawdę smakowity i chrupiący po prostu pychotka 🙂
Cieszę się, że smakuje 🙂
Wygląda przecudownie!!! 🙂
Zachęcam do upieczenia 🙂