Przepis

wyrabianie
8 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, drożdże, rozbełtane jajka, puree z dyni, sól i cynamon. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2-3 minuty, aż wchłonie je ciasto. Elastyczne i gęste ciasto zostawiamy w misie na godzinę.
przygotowywanie składników
4 min
przygotowywanie składników
2. W tym czasie w rondlu topimy 2 łyżki masła. Dodajemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki i mieszamy. Utworzoną kruszonkę wkładamy do lodówki.
formowanie
40 min
formowanie
3. Po godzinie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, dzielimy 3 lub 4 wałeczki, z których zaplatamy warkocz. Utworzoną chałkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką na 30-40 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Wyrośniętą chałkę posypujemy utworzoną wcześniej kruszonką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w 190 stopniach, następnie studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Halina 31 stycznia 2021 o 10:48

    Witam, czasem nie rozumię przepisu. Ile ma być tej dyni .Ma w zamrażarce dynię, chciała bym ją wykorzystać. Pozdrawiam Halina

  • Angelika 31 października 2020 o 13:49

    W przepisie jest chyba mleko zamiast dyni😉

  • Agnieszka 1 listopada 2016 o 11:13

    Dzień dobry,
    Czy lejące się ciasto oznacza dodanie za bardzo lejące się dyni?

    • Tosia 2 listopada 2016 o 09:26

      Dzień dobry,
      Zdecydowanie, dynia musiała być zbyt wodnista z gatunku, albo dodała Pani do musu za dużo wody/oliwy. Dodałabym w takim wypadku więcej mąki, aby ciasto było jednak bardziej elastyczne 🙂

      • Grażyna 11 listopada 2016 o 17:57

        Ja dałam za dużo mleka bo nie przeczytałam wcześniej komentarzy. Ciasto wyszło mi dość rzadkie, więc nie plotłam warkoczy tylko wrzuciłam do formy, wyszła wyśmienita! Mięciutka przez kilka dni. W sumie nie tak długo po została zjedzona ze smakiem! Właśnie rośnie ciasto, tym razem mleka weszło niecałe 200 ml, mus z dyni mam pomrożony w porcjach.

        • Tosia 13 listopada 2016 o 16:22

          Przypuszczam, że Pani mus z dyni był po prostu bardziej wodnisty i stąd te zaburzone proporce 🙁

  • Joanna 21 września 2016 o 11:41
    Ocena:

    Witam, czy mogę zrobić chałkę z mąką orkiszową, jeśli tak to ile jej dac aby nie wyszedł zakalec?

  • Karo 12 listopada 2014 o 20:06

    Jak zawsze mam pytanie: czy z Pani doświadczenia można przypuszczać, że podobne cudo ma szansę wyjść z mąki bezglutenowej?

    • Tosia 13 listopada 2014 o 09:47

      Niestety, ciasto z mąki bezglutenowej nie jest na tyle elastyczne, aby uformować puszystą i mięciutką chałkę.

  • Joanna 5 listopada 2014 o 07:00

    Witam Panią!
    Na fotografii pokazuje Pani dynię piżmową , trudno dostępną czy można ja zastąpić inną dynią?Życzę dalszych sukcesów. oanna

    • Tosia 5 listopada 2014 o 10:25

      Witam serdecznie.
      Tak, oczywiście, puree można przygotować z każdej dyni np. hokkaido. Co prawda taki mus może się odrobinę różnić konsystencją, ale wystarczy kontrolować ilość dodawanego płynu do ciasta, aby było elastyczne.
      Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa.

  • Magdalena 3 listopada 2014 o 14:29

    Witam ! Ile mniej więcej tej dyni surowej aby wyszło 300 g pure ? Pozdrawiam !

    • Tosia 3 listopada 2014 o 15:12

      Witam.
      Też ok. 300 g surowej, miksując zawsze dodaje się trochę oliwy, soku z pomarańczy lub wody, a jeśli wyszłoby odrobinę więcej puree to zawsze można je dodać do owsianki, posmarować tym chleb czy dodać do sosu 🙂
      Proszę jednak pamiętać, że z każdego gatunku dyni może wyjść trochę inna konsystencja, więc ilość płynu w przepisie jest umowna. Może się okazać, że będzie trzeba dodać trochę mniej, aby ciasto było elastyczne.
      Pozdrawiam.

  • Apetycik 26 października 2014 o 14:03

    Uwielbiam domowe pieczywo, a ta chałeczka wygląda przepysznie :D. Na pewno wypróbuję, pozdrawiam 😀

    • Tosia 27 października 2014 o 08:38

      Zachęcam do spróbowania 🙂
      Proszę tylko pamiętać, że puree z dyni może mieć różną konsystencję, w zależności od gatunku, dlatego trzeba samodzielnie kontrolować ilość wlewanego płynu, aby ciasto nie wyszło zbyt płynne.

  • Jola 25 października 2014 o 10:37

    Dzień dobry
    mam pytanie 203 min czy 2-3 min . 203 to strasznie długo!
    Jola

    • Tosia 25 października 2014 o 10:40

      Dzień dobry.
      Oczywiście 2-3 minuty, myślnik jest na klawiaturze obok zera, źle kliknęłam i jak widać przed publikacją nie dopatrzyłam błędu 🙂
      Dziękuję za komentarz, już poprawiłam.
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej