Bajgle to zdecydowanie mój faworyt. I wiem, że powtarzałam to już wcześniej wiele razy, ale eksperymentując z chlebem odkrywamy co raz to nowe horyzonty;) Podoba mi się w nich nietypowa konsystencja, gdyż bajgle charakteryzują się tym, że najpierw je gotujemy, a następnie pieczemy, aby uzyskały śliczną brązową skórkę. Szczerze mówiąc mam ochotę już piec je codziennie, bo nie wyobrażam sobie bez nich śniadania, w szczególności w połączeniu z łososiem smakują obłędnie!

Bajgle z sezamem (4 sztuki)
  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 100 ml mleka
  • 150 ml ciepłej wody
  • sezam
  • 1 jajko
  1. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier.
  2. Powoli zacznij dolewać mleko, następnie wodę i zagniatać ciasto.
  3. Gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
  4. Miskę wyłóż folią do żywności, posyp w środku mąką, umieść w niej ciasto i przykryj kolejną warstwą folii.
  5. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego palnika) aż ciasto podwoi objętość (powinno to zająć ok. 1,5 godziny).
  6. Wyjmij ciasto, stwórz z niego rulon i podziel na 4 równe kawałki. Z każdego kawałka uformuj kulkę, lekko ją przyklep i wykrój w środku dziurkę.
  7. Kuleczki z ciasta ułóż na papierze do pieczenia i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut, przykrywając je folia aluminiową.
  8. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
  9. W dużym garnku zagotuj wodę z 1 łyżką soli.
  10. Przetnij papier do pieczenia na którym wyrastają bajgle na 4 części, aby nie musieć ich odklejać.
  11. Do gotującej się wody wrzucaj pojedynczo bajgle (razem z papierem do pieczenia pod spodem, powinien odkleić się po kilku sekundach, wtedy wyjmij go z garnka). Gotuj po 30 sekund z każdej strony i wyjmij łyżką cedzakową prosto na wyłożoną kolejną warstwą papieru do pieczenia blachę od piekarnika.
  12. W miseczce roztrzep jajko i każdego ugotowanego bajgla posmaruj nim dokładnie używając pędzelka. Posmarowane bajgle posyp sezamem.
  13. Piecz przez ok. 10-15 minut aż mocno zbrązowieją.

Dziurki wycięłam wycinaczką do gniazdek w jabłkach, ale nóż też sprawdzi się świetnie.

sezamowe bajgle

Zapisz
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Maria 28 lipca 2019 o 20:24

    A czy można zrobic je mniejsze ?

  • Ryszard 11 października 2013 o 19:59

    Jeśli bajgle chcę upiec rano a ciasto przygotować wieczorem to mogę je przetrzymać w lodówce?

    • Śliwka 15 października 2013 o 09:43

      Tak, może Pan tak zrobic. Zreszta to świetny pomysł na śniadanie. Jeśli ciasto będzie wyrastać w lodówce przez noc może Pan dodać nieco mniej drożdży. Proszę spróbować dodać 1,5 łyżeczki.
      Proszę koniecznie pochwalić się jak wyszło!
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis