Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki i wyrób ciasto.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Odstaw ciasto na ok. 45 minut w ciepłe miejsce, następnie zagnieć jeszcze raz i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej prostokątnej foremki. Ciasto obsyp z góry niewielką ilością mąki i uklep w foremce.
drugie wyrastanie
480 min
drugie wyrastanie
3. Przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 8 godzin (na noc).
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35 minut aż chleb zbrązowieje. Wyjmij z go z piekarnika, z foremki i z papieru. Odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce, aby nie zagrzał się od dołu.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Marta 5 lutego 2021 o 09:53

    Czy 7 godzin wyrastania wystarczy?

  • Ula 20 kwietnia 2018 o 21:36
    Ocena:

    Prosty,niewymagający i smaczny chleb ☺

  • Magdalena 18 listopada 2017 o 23:11

    Super prosty przepis na pyszny chlebek. Piekę go bez pietruszki. Nastawiałam go na noc jak w przepisie oraz rano jak normalne inne wyrastajace kilka godzin w cieple, oba wychodzą rewelacyjnie smaczne i pyszne, polecam.

  • Nuta25 16 czerwca 2017 o 14:03

    Bardzo intryguje mnie ten przepis ale zakwas mam robiony zytni. Czy ten chleb się uda na zytnim zakwasie? Bardzo fajna strona tylko brakuje mi podania szczegółowych typów mak oraz gramatury potrzebnej soli.

    • Tosia 17 czerwca 2017 o 13:58

      To stary przepis z bloga, we wszystkich nowych podane są rodzaje mąk, gramatura itp. 🙂
      A zakwas pszenny zawsze można zastąpić w takich samych proporcjach żytnim.

    • Magdalena 18 listopada 2017 o 23:09

      Przecież przepis jest na żytnim zakwasie ?

  • Kamila 5 stycznia 2015 o 14:06

    Czy zakwas użyty do przygotowania zaczynu musi być aktywny,czy „uśpiony” prosto z lodówki?
    Pozdrawiam!

  • Kamila 3 stycznia 2015 o 17:20

    Witam,
    czy zakwas używany do przygotowania zaczyny musi być aktywny,czy prosto z lodówki?
    Pozdrawiam!
    Kamila

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej