Chleb nocny nie wymaga od nas zbyt wiele uwagi. Po prostu pracuje sobie sam, gdy my smacznie śpimy. Piękne, prawda? Robię taki chleb dość często, a rano nastawiam budzik wcześniej, aby zdążyć go upiec w sam raz na śniadanie. Takie chleby można tworzyć zarówno na drożdżach jak i na zakwasie.
Najlepiej zaopatrzyć się w natkę pietruszki zaraz po pracy, ruszyć do domu nastawić zaczyn. Taki harmonogram sprawi, że późnym wieczorem będziemy mogli zagnieść ciasto, tak aby wyrastało całą noc. Oczywiście do ciasta możecie dodać dowolne dodatki (byle nie przesadzić i za mocno go nie obciążyć), nie tylko pietruszkę. Polecam inne zioła, świeże lub suszone. W chlebie świetnie sprawdza się oregano i rozmaryn, ich intensywny smak przenika do miąższu nadając mu niepowtarzalności. A pietruszka? Tym razem mnie zaskoczyła, również pięknie urozmaiciła smak, także bardzo wam ją polecam.
Czy 7 godzin wyrastania wystarczy?
Prosty,niewymagający i smaczny chleb ☺
Super prosty przepis na pyszny chlebek. Piekę go bez pietruszki. Nastawiałam go na noc jak w przepisie oraz rano jak normalne inne wyrastajace kilka godzin w cieple, oba wychodzą rewelacyjnie smaczne i pyszne, polecam.
Bardzo intryguje mnie ten przepis ale zakwas mam robiony zytni. Czy ten chleb się uda na zytnim zakwasie? Bardzo fajna strona tylko brakuje mi podania szczegółowych typów mak oraz gramatury potrzebnej soli.
To stary przepis z bloga, we wszystkich nowych podane są rodzaje mąk, gramatura itp. 🙂
A zakwas pszenny zawsze można zastąpić w takich samych proporcjach żytnim.
Przecież przepis jest na żytnim zakwasie ?
Czy zakwas użyty do przygotowania zaczynu musi być aktywny,czy „uśpiony” prosto z lodówki?
Pozdrawiam!
Może być prosto z lodówki:)
Pozdrawiam,
Witam,
czy zakwas używany do przygotowania zaczyny musi być aktywny,czy prosto z lodówki?
Pozdrawiam!
Kamila
Może być prosto z lodówki:)
Pozdrawiam,
Dzięki za podpowiedź 🙂
Czy musi byc w keksowce czy może być w takim ratanowym okrągłym koszyku przez noc a potem pięć bez formy?
To akurat przepis pod keksówkę, ale z tych proporcji da się też uformować ładny chleb, zatem tak, można tak zrobić 🙂