Przepis

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy posiekane zioła, sól, zakwas i pokrojone drobno śliwki.
wyrabianie
2 min
wyrabianie
2. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto do połączenia składników. Po ok. 2 minutach przekładamy ciasto do przygotowanej formy.
przygotowanie formy
1 min
przygotowanie formy
3. Formę keksówkę (10x30cm) smarujemy oliwą/olejem i posypujemy bułką tartą.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
4. Przekładamy do środka ciasto, zwilżamy dłonie wodą i wyrównujemy wierzch. Dekorujemy ciasto listkami rozmarynu i przykrywamy na 4,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy chleb przez 40 minut.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej