Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Pora siekamy, jabłko obieramy i kroimy w kostkę, składniki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy ziarna słonecznika i podsmażamy na małym ogniu przez 4 minuty. Krótko studzimy.
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, zakwas oraz przygotowane wcześniej składniki.
wyrabianie
wyrabianie
3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez niecałą minutę, czyli jedynie do połączenia składników.
wyrastanie
wyrastanie
4. Formę keksówkę (12x30 cm) smarujemy olejem i posypujemy kaszą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy mokra od wody łyżką. Przykrywamy formę i zostawiamy na 4,5 h w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto możemy dodatkowo skropić olejem i posypać przyszły chleb kaszą lub ziarnami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie ustawiamy 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
Smakowita
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 10 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min