Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy posiekane zioła, aktywny zakwas i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto mikserem 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 godziny, w tym czasie ciast krótko składamy co 30 minut.
formowanie
formowanie
3. Po 3 godzinach wyrastania przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Formujemy z ciasta podłużną ciabattę. Kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem, po bokach kładziemy zawinięte w ściereczki rulony (aby ciasto nie rozrosło się na boki). Z wierzchu przykrywamy dodatkowo ściereczką. Zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Ciabattę pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Smakowita
Upieczoną ciabattę studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Ocena czytelników: 5 z 5 ocen
Czas całkowity: 4 godz 30 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 30 min