Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. 15 minut.
wyrabianie
wyrabianie
2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, ziarna (słonecznik, pestki dyni i sezam można wcześniej podprażyć) oraz sól. Letnią wodę wlewamy do mikstury z siemieniem lnianym, wlewamy stopniowo płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto ok. 4 minuty.
wyrastanie
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy pergaminem. Przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy, posypujemy pestkami i delikatnie je dociskamy. Formę przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Chleb pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach. Następnie wyciągamy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 4 z 1 ocen
Czas całkowity: 5 godz 10 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min