Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Płatki owsiane wsypujemy do miski, dodajemy siemię lniane i suszoną żurawinę. Zalewamy wrzątkiem, mieszamy, zostawiamy na kilka minut. Następnie wsypujemy mąki do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, słonecznik, pestki dyni, mak i namoczone płatki. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 3 minuty.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Plastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośnięte bułeczki nacinamy z wierzchu i smarujemy białkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.
Smakowita
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą maślany smak.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 20 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 20 min