Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Pozostawiamy pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
3. W tym czasie miękkie masło miksujemy z czosnkiem niedźwiedzim i przyprawami.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 podobnej wielkości części.
formowanie
formowanie
5. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o długości ok. 20 cm.
formowanie
formowanie
6. Smarujemy z wierzchu masłem, zostawiamy brzegi wolne i zawijamy jak roladę.
formowanie
formowanie
7. Następnie przecinamy każdą roladę przez środek na dwie części, zostawiając koniec złączony. Zaplatamy warkocz z obu części i formujemy okrągły wianuszek, łącząc ze sobą dwa końce.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
8. Tak uformowane wianuszki kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut, zostawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
9. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy góra-dół w 180 stopniach przez 17 minut. Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 2 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 17 min