Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Pozostawiamy pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie farszu
2 min
przygotowywanie farszu
3. Natkę pietruszki drobno siekamy i mieszamy z czosnkiem niedźwiedzim. Jeśli używamy świeżego, także musimy go posiekać. Otwieramy słoiczek SmakoWita pasta z ziaren fasoli z ziołami - to będzie baza do nadzienia.
formowanie
1 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części o podobnej wielkości.
formowanie
1 min
formowanie
5. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o długości ok. 20 cm.
formowanie
1 min
formowanie
6. Rozwałkowany prostokąt ciasta smarujemy porcją SmakoWitej pasty z ziaren fasoli z ziołami, a następnie posypujemy obficie natką z czosnkiem. Pozostawiamy wolne brzegi i zwijamy jak roladę.
formowanie
1 min
formowanie
7. Następnie przecinamy każdą roladę przez środek na dwie części, zostawiając koniec złączony. Zaplatamy warkocz z obu części i formujemy okrągły wianuszek, łącząc ze sobą dwa końce.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
8. Tak uformowane wianuszki kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut, zostawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
17 min
pieczenie
9. Wyrośnięte zawijańce smarujemy z wierzchu białkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy \"góra-dół\" w temperaturze 180 stopni przez 17 minut. Upieczone wypieki studzimy na kuchennej kratce.
Pasta z fasoli z ziołami
Chcesz wzbogacić swoje ulubione kanapki o wyjątkowy smak i naturalne źródło błonnika? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z ziołami sprawdzi się idealnie!
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej