Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól i miękkie masło. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 6 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie i przykrywamy na godzinę.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
3. W tym czasie miękkie masło łączymy z cynamonem. Śliwki drylujemy ze pestek i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rozgrzaną patelnię z łyżką masła i cukrem. Dusimy przez 10 minut. Mąkę ziemniaczaną łączymy z łyżką zimnej wody, dokładnie mieszamy i dodajemy do gotujących się śliwek. Całość podgrzewamy jeszcze kilka minut i intensywnie mieszamy, aby nie było grudek. Studzimy.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładany na oprószony mąką blat. Wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Powierzchnię smarujemy masłem cynamonowym i wykładamy farsz śliwkowy, zostawiając \"ramki: ciasta wolne.
formowanie
formowanie
5. Zawijamy ciasto jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Dzielimy na 9 części, każdą z nich kładziemy na blasze i przykrywamy ściereczką.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
6. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
7. Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 17 minut w 190 stopniach. Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 2 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 17 min