Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę i drożdże wsypujemy do misy. Dodajemy świeżą rzeżuchę, czarnuszkę i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w naoliwionej misie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Ciasto odgazowujemy delikatnie uderzając pięścią, przekładamy na blat oprószony mąką, wałkujemy na spory prostokąt o grubości 0,5 cm. dzielimy na 8 podobnej wielkości pasków.
formowanie
formowanie
4. Z każdego paseczka odrywamy kawałek i robimy kulkę. Z reszty ciasto formujemy \\\"zajączki\\\" splatając na przemian dwa końce rulonu i tworząc \\\"uszka\\\". Z wierzchu dekorujemy zawijasa kulką robiąc \\\"ogonek\\\".
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Tak uformowane bułeczki zostawiamy na blasze pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Wyrośnięte zajączki smarujemy z wierzchu białkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min