Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę i drożdże wsypujemy do misy. Dodajemy świeżą rzeżuchę, czarnuszkę i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem 5 minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w naoliwionej misie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Ciasto odgazowujemy delikatnie uderzając pięścią, przekładamy na blat oprószony mąką, wałkujemy na spory prostokąt o grubości 0,5 cm. dzielimy na 8 podobnej wielkości pasków.
formowanie
10 min
formowanie
4. Z każdego paseczka odrywamy kawałek i robimy kulkę. Z reszty ciasto formujemy \\\"zajączki\\\" splatając na przemian dwa końce rulonu i tworząc \\\"uszka\\\". Z wierzchu dekorujemy zawijasa kulką robiąc \\\"ogonek\\\".
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Tak uformowane bułeczki zostawiamy na blasze pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
6. Wyrośnięte zajączki smarujemy z wierzchu białkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej