Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, ziarna i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty, aż składniki się dokładnie połączą.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 1,5 h.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami lub skrapiamy zimną wodą. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach.
Smakowita
Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen
Czas całkowity: 4 godz 25 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 25 min