Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników

1. Płatki owsiane, jaglane, owsiane i siemię lniane wsypujemy do misy i zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na 5 minut.

mieszanie składników
1 min
mieszanie składników

2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy namoczone płatki, drożdże, miód, sól.

wyrabianie
65 min
wyrabianie

3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut. Zostawiamy je w misie pd przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.

formowanie
4 min
formowanie

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy gruby prostokąt o wymiarach mniej więcej 12x40 cm. Dzielimy nożem na 8 trójkątów.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

5. Tak uformowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.

pieczenie
20 min
pieczenie

6. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem, posypujemy płatkami i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach.

Smakowita vege pajda
Lubisz urozmaiconą kuchnię roślinną pełną smaków i aromatów? Smakowita vege pajda to prawdziwa przyjemność prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej