Bułki wcale nie muszą być okrągłe! Co powiecie na bułki trójkątne, na bazie mąki pszennej pełnoziarnistej? Są lekkie i zdecydowanie można je nazwać fit 🙂
letnia woda 250 ml
sól 1,5 łyżeczki
mąka orkiszowa pełnoziarnista 450 g
miód 1 łyżka
drożdże suszone instant 3 łyżeczki
płatki orkiszowe 50 g
płatki jaglane 50 g
płatki owsiane 50 g
siemię lniane 30 g
wrzątek 200 ml
1 godz. 50 min.
Czas całkowity
1 godz. 30 min.
Czas wyrastania
20 min.
Czas wypieku
1. Płatki owsiane, jaglane, owsiane i siemię lniane wsypujemy do misy i zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na 5 minut.
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy namoczone płatki, drożdże, miód, sól.
3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut. Zostawiamy je w misie pd przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy gruby prostokąt o wymiarach mniej więcej 12x40 cm. Dzielimy nożem na 8 trójkątów.
5. Tak uformowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
6. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem, posypujemy płatkami i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach.