Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do dużej misy, wsypujemy drożdże, cukier, sól. Letnią, lecz nie gorącą wodę zaczynamy wlewać do suchych składników, jednocześnie je mieszając (dodajemy całość, zostawiamy 3 łyżki wody). Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć wyrabiamy kulę z ciasta jeszcze 2 minuty.
mieszanie składników
3 min
mieszanie składników
2. Do każdej części dodajemy inny składnik, czyli jedna kula - sezam, druga- mak, trzeica - ziarna słonecznika. Dodając składniki do ciasta, dodajemy również po łyżce letniej wody i wyrabiamy ciasta po 3 minuty każdą część.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
3. Wyrobione kule z ciasta umieszczamy w 3 miskach i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
4. Po wyrośnięciu ciast, każdą kulę zwilżamy z boku wodą i łączymy je ze sobą (widoczne na zdjęciu). Umieszczamy w okrągłej formie (tortownicy), wysmarowanej odrobiną masła. Formę przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w cieple na kolejną godzinę.
pieczenie
35 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Trojaczki pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekam jeszcze 10-15 minut, aż wierzch się zarumieni. Chlebek wyciągamy z piekarnika, chwilę studzimy i od razu podajemy, bo najlepiej smakuje po upieczeniu.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej