Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Mrożony szpinak przekładamy do głębokiej patelni i podgrzewamy na średnim ogniu przez 10 minut aż się rozpuści. Następnie dodajemy do niego posiekany czosnek, sól i pieprz. Podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty.
wyrabianie
wyrabianie
2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, szpinak, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
3. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając je delikatnie pięścią. Ciasto rozciągamy i przekładamy do naoliwionej żeliwnej formy (35x20cm). Przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. W wyrośniętym cieście robimy palcem dziurki i skrapiamy je oliwą, wkładamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach. Upieczoną focaccię wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 25 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 25 min