Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, kurki, posiekany tymianek i słonecznik. Podsmażamy ok. 5 minut. Następnie dodajemy łyżeczkę miodu, całość przyprawiamy solą i pieprzem, karmelizujemy jeszcze 4 minuty.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, sól. Dodajemy podsmażone kurki i wlewamy letnią wodę. Wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut aż stanie się elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rolujemy tworząc cienkie i długie wałeczki tej samej długości.
formowanie
formowanie
5. Z każdego wałeczka formujemy \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"6\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", skręcamy dolny koniec ciasta, aby utworzyć \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"8\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\". Dłuższy koniec ciasta podkładamy pod dolną część \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"8\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", a potem do góry przez otwarcie. Z obu oczek powinien wystawać czubek ciasta.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
6. Tak uformowane bułeczki kładziemy na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
7. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy parmezanem (można to także zrobić w połowie pieczenia). Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
Smakowita
Upieczone bułeczki serwujemy ze Smakowitą Pajdą z grubo mielonym pieprzem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 20 min