Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, 4 łyżki cukru, sól, masło i drożdże. Powoli zacznij dolewać mleko i zagniatać ciasto, a gdy wlejesz całe mleko, tak samo powoli zacznij dolewać ciepłą wodę. Po dolaniu płynów ciasto powinno osiągnąć jednolitą, elastyczną, nie przyklejającą się do rąk konsystencję. Od momentu jej osiągnięcia zagniataj ciasto jeszcze ok. 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę, uformuj z niego rulon i pokrój na równe 5 części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Roztrzep białko w miseczce. W innej miseczce połącz 1 łyżkę cukru z cynamonem. Każdą bułeczkę posmaruj białkiem i obsyp cynamonowym cukrem. Wsadź bułeczki do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 15-20 minut, aż lekko zbrązowieją.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 20 min