Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na cienki prostokąt.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
4. Suszone pomidory przekładamy do pojemnika malaksera, dodajemy posiekany czosnek, oliwę, pieprz, sól. Całość miksujemy na gładką pastę. Smarujemy nią powierzchnię ciasta (zostawiamy boki wolne), posypujemy oregano i dekorujemy kulkami mozzarelli.
formowanie
formowanie
5. Ciasto zawijamy jednocześnie z dwóch stron ku środkowi. Kroimy na paski i delikatnie wyginamy tworząc bułeczki z kształcie serduszek.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
6. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
7. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem, blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Bułeczki pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min