Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
2 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na cienki prostokąt.
przygotowywanie farszu
4 min
przygotowywanie farszu
4. Suszone pomidory przekładamy do pojemnika malaksera, dodajemy posiekany czosnek, oliwę, pieprz, sól. Całość miksujemy na gładką pastę. Smarujemy nią powierzchnię ciasta (zostawiamy boki wolne), posypujemy oregano i dekorujemy kulkami mozzarelli.
formowanie
2 min
formowanie
5. Ciasto zawijamy jednocześnie z dwóch stron ku środkowi. Kroimy na paski i delikatnie wyginamy tworząc bułeczki z kształcie serduszek.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
6. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
7. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem, blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Bułeczki pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej