Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól i jajko. W rondlu topimy masło, pod koniec wlewamy mleko i krótko podgrzewamy, aby było letnie. Dodajemy do suchych składników mleko z masłem i wyrabiamy ciasto mikserem 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na 1,5 h pod przykryciem. W tym czasie robimy kruszonkę, mąkę łączymy z cukrem i z kawałkami zimnego masła, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
formowanie
formowanie
3. Podrośnięte ciasto podsypujemy mąką i dzielimy na 2 kule. Każdą z nich wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm. Koła dzielimy na na 8 trójkątów. Rabarbar myjemy i dzielimy na części o długości podstawy trójkątów. Jeśli łodygi będą za długie, można je przekroić wzdłuż na pół. Zawijamy rogale zaczynając od podstawy z rabarbarem (posypanym cukrem trzcinowym) i zawijamy ku wierzchołkowi
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Uformowane rogale kładziemy w odstępach na blasze. Przykrywamy na 30 minut i zostawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
5. Po tym czasie smarujemy rogaliki białkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół w 180 stopniach przez 17 minut. Upieczone rumiane rogale studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 4.2 z 5 ocen
Czas całkowity: 2 godz 32 min
Czas wyrastania: 2 godz 15 min
Czas wypieku: 17 min