Jestem pewna, że wśród czytelników Smakowitego Chleba znajdą się miłośnicy rabarbaru. Co sezon staram się przygotować dla Was chociaż jeden przepis z rabarbarem w roli głównej. Czasem są to chleby na zakwasie, a czasem słodkie paluchy z kruszonką. Pamiętam, że paluchy przypadły wielu osobom do gustu w zeszłym roku, więc tego maja postanowiłam pójść w podobny klimat. Tym razem jednak rabarbarowe paseczki wykorzystałam do zawinięcia delikatnych rogali. Z wierzchu posypałam je jeszcze kruszonką i upiekłam na złoto. Będą idealnym majowym deserem i na pewno fantastycznie sprawdzą się jako przekąska na wiosennych piknikach. Rogaliki z rabarbaremRogaliki z rabarbaremRogaliki z rabarbaremRogaliki z rabarbarem
Rogaliki z rabarbarem
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 16
 
Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 250 ml mleka
  • jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • kilka łyżek cukru trzcinowego
  • Wierzch:
  • białko jajka
  • Kruszonka:
  • 50 g mąki pszennej typ 550
  • 25 g cukru
  • 25 g zimnego masła
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól i jajko. W rondlu topimy masło, pod koniec wlewamy mleko i krótko podgrzewamy, aby było letnie.
  2. Dodajemy do suchych składników mleko z masłem i wyrabiamy ciasto mikserem 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na 1,5 h pod przykryciem.
  3. W tym czasie robimy kruszonkę, mąkę łączymy z cukrem i z kawałkami zimnego masła, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
  4. Podrośnięte ciasto podsypujemy mąką i dzielimy na 2 kule. Każdą z nich wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm. Koła dzielimy na na 8 trójkątów.
  5. Rabarbar myjemy i dzielimy na części o długości podstawy trójkątów. Jeśli łodygi będą za długie, można je przekroić wzdłuż na pół.
  6. Zawijamy rogale zaczynając od podstawy z rabarbarem (posypanym cukrem trzcinowym) i zawijamy ku wierzchołkowi. Uformowane rogale kładziemy w odstępach na blasze. Przykrywamy na 30 minut i zostawiamy w ciepłym miejscu.
  7. Po tym czasie smarujemy rogaliki białkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  8. Pieczemy metodą góra-dół w 180 stopniach przez 17 minut. Upieczone rumiane rogale studzimy na kuchennej kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 4.2 z 5 ocen