Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól i jajko. W rondlu topimy masło, pod koniec wlewamy mleko i krótko podgrzewamy, aby było letnie. Dodajemy do suchych składników mleko z masłem i wyrabiamy ciasto mikserem 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na 1,5 h pod przykryciem. W tym czasie robimy kruszonkę, mąkę łączymy z cukrem i z kawałkami zimnego masła, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
formowanie
10 min
formowanie
3. Podrośnięte ciasto podsypujemy mąką i dzielimy na 2 kule. Każdą z nich wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm. Koła dzielimy na na 8 trójkątów. Rabarbar myjemy i dzielimy na części o długości podstawy trójkątów. Jeśli łodygi będą za długie, można je przekroić wzdłuż na pół. Zawijamy rogale zaczynając od podstawy z rabarbarem (posypanym cukrem trzcinowym) i zawijamy ku wierzchołkowi
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane rogale kładziemy w odstępach na blasze. Przykrywamy na 30 minut i zostawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
5. Po tym czasie smarujemy rogaliki białkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół w 180 stopniach przez 17 minut. Upieczone rumiane rogale studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej