Najnowsze przepisy na chleb

Razowiec dla początkujących

Razowiec dla początkujących

razowiec dla początkujących

Razowiec nazywany jest inaczej po prostu chlebem razowym, czyli z pełnego ziarna. Zatytułowałam go razowcem dla początkujących, ponieważ tradycyjny polski chleb razowy wypiekany jest na bazie zakwasu. Chciałam jednak na wstępie zaprezentować łatwiejszy przepis bez zbędnych dodatków i z użyciem jedynie drożdży (chleby na bazie zakwasu niedługo pojawią się na blogu).

Mąkę razową produkuje się przez jednorazowe zmielenie ziarna (jeden raz, dlatego razowa). Dzięki temu zawiera liczne otręby i większą ilość błonnika oraz składników mineralnych niż klasyczny chleb pszenny.

Dlatego najczęściej chleb razowy spożywany jest przez osoby dbające o zdrowy tryb życia. Warto jeść chleb razowy!

Razowiec dla początkujących
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Całkowity czas: 
 
Składniki
  • /forma 12cm x 22 cm
  • 400 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 300 ml mleka
  • łyżeczka soli
Przepis
  1. Do dużej misy wsypujemy mąkę razową, dodajemy suszone drożdże, sól i cukier. Mleko podgrzewamy, powinno być letnie o temperaturze ok. 35 stopni. Powoli wlewamy letnie mleko do suchych składników cały czas mieszając/miksując. Kiedy składniki się połączą, przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną pszenną mąką i zagniatamy przez 5 minut. Następnie dodajemy resztą mąki pszennej i wyrabiamy ciasto jeszcze 5 minut. Misę obsypujemy mąka, przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. W ciągu 40 minut ciasto powinno wyrosnąć.
  2. Formę keksówkę smarujemy odrobiną masła, obsypujemy otrębami żytnimi i przekładamy ciasto (wcześniej je formując na blacie). Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 40 minut.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy chleb. Pieczemy przez godzinę, następnie wyciągamy z formy (można obkroić brzegi, chociaż ciasto powinno samo wyjść) i studzimy.

Newsletter

Zostaw swój adres e-mail - bezpłatnie powiadomimy Cię o nowych, chlebowych postach!

20 Odpowiedzi na “Razowiec dla początkujących”

  1. marta
    Grudzień 15, 2012 godz. 18:26 #

    Wykorzystałam właśnie Twój przepis. Napisze komentarz jak chleb się upiecze 😉
    Przepis jest prosty i zagniata się szybko. Składniki też nie są przekombinowane a czy smacznie wyszyło? Jeszcze nie wiem ale pachnie smakowicie.

    Czy będziesz miała coś przeciwko gdybym zamieściła ten przepis jako wypróbowany na blogu zdrowoodchudzamsie.blogspot.com

    • Grudzień 16, 2012 godz. 09:30 #

      Mam nadzieję, że wypiek się udał.
      Oczywiście, jeśli chlebek wyjdzie dobrze, to może Pani zamieścić go (z podaniem źródła) u siebie na blogu 🙂
      Serdeczne pozdrowienia.

  2. Joanna
    Styczeń 1, 2013 godz. 15:11 #

    Witam, ja również właśnie czekam aż wyrośnie ciasto. To będzie pierwszy chlebek w moim życiu. Czy udało Ci się Tosiu wyliczyć jego wartości odżywcze i kcal na 100 g mniej więcej. ??

  3. Grudzień 11, 2013 godz. 13:44 #

    he he ! No to upiekłem! Mój pierwszy chlebek. Teraz się studzi wiec mu nie przeszkadzam, ale wygląda smakowicie. Dzięki za przepis. pozdrawiam serdecznie.

  4. Grudzień 11, 2013 godz. 14:06 #

    Pyszny jest. Teraz się biorę za zakwas. he he

  5. Sofija
    Marzec 17, 2014 godz. 09:40 #

    Wow! To niesamowiete co Pani wyprawia na swoim blogu! Nie miałam pojęcia, że pieczenie chleba nie musi być skomplikowane. A ten razowiec dla początkujących! Pychaaa. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Marzec 17, 2014 godz. 09:52 #

      Bardzo się cieszę, że blog i przepisy się podobają.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂

  6. Patrycja
    Październik 11, 2015 godz. 17:17 #

    właśnie wyjęłam to cudo z piekarnika… 🙂 i czekam aż wystygnie… 🙂
    a pachnie nieziemsko 🙂

    • Październik 11, 2015 godz. 17:53 #

      Trzymam kciuki, aby smakował 🙂

  7. monika
    Styczeń 15, 2016 godz. 00:36 #

    A jesli robie ze swiezych drozdzy to ile?Jutro bede piekla☺

  8. Asia
    Luty 27, 2016 godz. 11:40 #

    Ile czasu się to piecze bo w opisie pisze godzinę a na początku 30 min

    • Luty 27, 2016 godz. 17:07 #

      Tak jak w przepisie, przygotowania do 10 minut, pierwsze wyrastanie 40 minut, drugie 40 minut to daje 1,5 h + czas pieczenia. To jeden z najstarszych przepisów na blogu, więc polecam nowsze receptury 🙂

  9. Slawek
    Marzec 5, 2016 godz. 04:07 #

    Zrobilem dwa i sa pyszne

  10. Gość
    Czerwiec 25, 2016 godz. 20:07 #

    Czyli ile powinno się piec ten chlebek 1 h ?

    • Czerwiec 26, 2016 godz. 12:45 #

      W przepisie jest napisane – godzinę 🙂
      Ale to receptura z początków bloga, z 2012 roku i na chwilę obecną zrobiłabym go inaczej, a piekła raczej tylko 40 minut.
      Na blogu jest mnóstwo świetnych i bardziej aktualnych przepisów, a nowsze receptury są zdecydowanie bardziej dopracowane 🙂

Zostaw komentarz

Ocena: