Razowiec nazywany jest inaczej po prostu chlebem razowym, czyli z pełnego ziarna. Zatytułowałam go razowcem dla początkujących, ponieważ tradycyjny polski chleb razowy wypiekany jest na bazie zakwasu. Chciałam jednak na wstępie zaprezentować łatwiejszy przepis bez zbędnych dodatków i z użyciem jedynie drożdży (chleby na bazie zakwasu niedługo pojawią się na blogu).

Mąkę razową produkuje się przez jednorazowe zmielenie ziarna (jeden raz, dlatego razowa). Dzięki temu zawiera liczne otręby i większą ilość błonnika oraz składników mineralnych niż klasyczny chleb pszenny.

Dlatego najczęściej chleb razowy spożywany jest przez osoby dbające o zdrowy tryb życia. Warto jeść chleb razowy!

Razowiec dla początkujących
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
 
Składniki
  • /forma 12cm x 22 cm
  • 400 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 300 ml mleka
  • łyżeczka soli
Instrukcja
  1. Do dużej misy wsypujemy mąkę razową, dodajemy suszone drożdże, sól i cukier. Mleko podgrzewamy, powinno być letnie o temperaturze ok. 35 stopni. Powoli wlewamy letnie mleko do suchych składników cały czas mieszając/miksując. Kiedy składniki się połączą, przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną pszenną mąką i zagniatamy przez 5 minut. Następnie dodajemy resztą mąki pszennej i wyrabiamy ciasto jeszcze 5 minut. Misę obsypujemy mąka, przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. W ciągu 40 minut ciasto powinno wyrosnąć.
  2. Formę keksówkę smarujemy odrobiną masła, obsypujemy otrębami żytnimi i przekładamy ciasto (wcześniej je formując na blacie). Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 40 minut.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy chleb. Pieczemy przez godzinę, następnie wyciągamy z formy (można obkroić brzegi, chociaż ciasto powinno samo wyjść) i studzimy.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen