Razowiec dla początkujących

Razowiec nazywany jest inaczej po prostu chlebem razowym, czyli z pełnego ziarna. Zatytułowałam go razowcem dla początkujących, ponieważ tradycyjny polski chleb razowy wypiekany jest na bazie zakwasu. Chciałam jednak na wstępie zaprezentować łatwiejszy przepis bez zbędnych dodatków i z użyciem jedynie drożdży (chleby na bazie zakwasu niedługo pojawią się na blogu).

Mąkę razową produkuje się przez jednorazowe zmielenie ziarna (jeden raz, dlatego razowa). Dzięki temu zawiera liczne otręby i większą ilość błonnika oraz składników mineralnych niż klasyczny chleb pszenny.

Dlatego najczęściej chleb razowy spożywany jest przez osoby dbające o zdrowy tryb życia. Warto jeść chleb razowy!

Razowiec dla początkujących
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Całkowity czas: 

 

Składniki
  • /forma 12cm x 22 cm
  • 400 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 300 ml mleka
  • łyżeczka soli

Instrukcja
  1. Do dużej misy wsypujemy mąkę razową, dodajemy suszone drożdże, sól i cukier. Mleko podgrzewamy, powinno być letnie o temperaturze ok. 35 stopni. Powoli wlewamy letnie mleko do suchych składników cały czas mieszając/miksując. Kiedy składniki się połączą, przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną pszenną mąką i zagniatamy przez 5 minut. Następnie dodajemy resztą mąki pszennej i wyrabiamy ciasto jeszcze 5 minut. Misę obsypujemy mąka, przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. W ciągu 40 minut ciasto powinno wyrosnąć.
  2. Formę keksówkę smarujemy odrobiną masła, obsypujemy otrębami żytnimi i przekładamy ciasto (wcześniej je formując na blacie). Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 40 minut.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy chleb. Pieczemy przez godzinę, następnie wyciągamy z formy (można obkroić brzegi, chociaż ciasto powinno samo wyjść) i studzimy.

10 Odpowiedzi na “Razowiec dla początkujących”

  1. marta
    Grudzień 15, 2012 godz. 18:26 #

    Wykorzystałam właśnie Twój przepis. Napisze komentarz jak chleb się upiecze ;)
    Przepis jest prosty i zagniata się szybko. Składniki też nie są przekombinowane a czy smacznie wyszyło? Jeszcze nie wiem ale pachnie smakowicie.

    Czy będziesz miała coś przeciwko gdybym zamieściła ten przepis jako wypróbowany na blogu zdrowoodchudzamsie.blogspot.com

    • Grudzień 16, 2012 godz. 09:30 #

      Mam nadzieję, że wypiek się udał.
      Oczywiście, jeśli chlebek wyjdzie dobrze, to może Pani zamieścić go (z podaniem źródła) u siebie na blogu :)
      Serdeczne pozdrowienia.

  2. Joanna
    Styczeń 1, 2013 godz. 15:11 #

    Witam, ja również właśnie czekam aż wyrośnie ciasto. To będzie pierwszy chlebek w moim życiu. Czy udało Ci się Tosiu wyliczyć jego wartości odżywcze i kcal na 100 g mniej więcej. ??

  3. Grudzień 11, 2013 godz. 13:44 #

    he he ! No to upiekłem! Mój pierwszy chlebek. Teraz się studzi wiec mu nie przeszkadzam, ale wygląda smakowicie. Dzięki za przepis. pozdrawiam serdecznie.

  4. Grudzień 11, 2013 godz. 14:06 #

    Pyszny jest. Teraz się biorę za zakwas. he he

  5. Sofija
    Marzec 17, 2014 godz. 09:40 #

    Wow! To niesamowiete co Pani wyprawia na swoim blogu! Nie miałam pojęcia, że pieczenie chleba nie musi być skomplikowane. A ten razowiec dla początkujących! Pychaaa. Pozdrawiam serdecznie :)

    • Marzec 17, 2014 godz. 09:52 #

      Bardzo się cieszę, że blog i przepisy się podobają.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)

Zostaw komentarz

Ocena: