Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą w misie. Dodajemy dokarmiony 10 godzin wcześniej zakwas, melasę, kakao, sól i cukier. Powoli wlewamy letnią wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto drewnianą łyżką lub mikserem. Po ok. 4 minutach, składniki będą ze sobą dobrze połączone. Ciasto będzie dosyć klejące, nie należy się tym przejmować.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie, którą przykrywamy folią spożywcza lub czystą ściereczką. Stawiamy ją w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Prostokątną formę (u mnie o wymiarach 20x22 cm) wykładamy pergaminem lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami. Zwilżamy dłonie wodą i wyciągamy z misy wyrośnięte ciasto. Wkładamy je do formy, a wilgotną dłonią wyrównujemy wierzch. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 25-30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 6 godz 50 min
Czas wyrastania: 6 godz
Czas wypieku: 50 min