Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól i zakwas. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być po tym czasie plastyczne.
formowanie
formowanie
2. Formę keksówkę (u mnie 12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do środka ciasto
wyrastanie
wyrastanie
3. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wierzch chleba skrapiamy wodą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
Smakowita
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 4.8 z 5 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min