Na co dzień, lubię w kuchni mieć święty spokój i chyba najlepiej mi się gotuje w samotności. To nie znaczy jednak, że od czasu do czasu nie cieszę się ze wspólnego gotowania z bliskimi. A później biesiadujemy godzinami przy stole.

Nie ma piękniejszej rzeczy od dzielenia się radością jedzenia z innymi. Dlatego chętnie biorę udział w akcjach wspólnego pieczenia blogerek, które mniej więcej raz na miesiąc organizuje Amber z Kuchennymi drzwiami. To bardzo miłe uczucie, że w tym samym czasie, gdzieś w odległych kuchniach, ktoś piecze identyczny chleb jak ja. A raczej podobny, bo za każdym razem, gdy biorę udział we wspólnym pieczeniu, jestem zaskoczona jak różne chleby można upiec z jednego przepisu. Tak było z chlebem czekoladowym na zakwasie i chlebie z karmelizowanym porem.

Tym bardziej, że wprowadziłam drobną modyfikacje w recepturze na pomidorowy chleb orkiszowy na zakwasie. Zamiast czarnego sezamu wybrałam czarnuszkę, a do smaku dodałam oprócz miodu, ocet balsamiczny. Trochę kusił mnie dodatek suszonych pomidorów bazylii lub czosnku, ale uznałam, że mogą zbytnio zdominować smak chleba, więc zrezygnowałam z tego etapu. A i tak wyszło pysznie.

Teraz czekam na pełną listę uczestniczek, aby podziwiać chleby innych blogerek!

pomidorowy chleb orkiszowy z czarnuszkąpomidorowy chleb orkiszowy z czarnuszką

Pomidorowy chleb orkiszowy z czarnuszką
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • Zaczyn:
  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
  • 200 g wody
  • jabłko starte na tarce o grubych oczkach
  • Ciasto właściwe:
  • zaczyn
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 400 g zmiksowanych pomidorów z puszki
  • łyżka syropu z agawy (lub miodu)
  • łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżeczki czarnuszki
  • 2 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na noc (ok. 10 godzin).
  2. Po tym czasie, do zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól, syrop z agawy/miód, ocet balsamiczny, czarnuszkę.
  3. Następnie stopniowo dodajemy mąki i powoli wyrabiamy ciasto ręcznie przez 10 minut lub mikserem przez 5 minut.
  4. Ciasto zostawiamy przykryte w misie na 3 godziny. Misę z ciastem trzymamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
  5. W czasie wyrastania, co godzinę, wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat i składamy je od dołu ku środkowi i od góry w stronę środka. Ponownie wkładamy je do misy, a po drugiej godzinie czynność powtarzamy.
  6. Po trzeciej godzinie, ciasto formujemy na kształt podobny do wiklinowego koszyka. Koszyk wykładamy oprószoną mąką ściereczką. Złożone ciasto przekładamy do koszyka, zostawiając je złączeniem ku górze.
  7. Ciasto zostawiamy przykryte na godzinę.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blachę, odwracając koszyk dnem do góry. Ciasto dodatkowo można naciąć ostrym nożem lub żyletką. Pieczemy 15 minut.
  9. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, a na blachę wrzucamy kilka kostek lodu. Chleb pieczemy jeszcze ok. 25 minut.
  10. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen