Przepis

przygotowywanie zaczynu
600 min
przygotowywanie zaczynu
1. Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na noc (ok. 10 godzin).
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Po tym czasie, do zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól, syrop z agawy/miód, ocet balsamiczny, czarnuszkę. Następnie stopniowo dodajemy mąki i powoli wyrabiamy ciasto ręcznie przez 10 minut lub mikserem przez 5 minut.
wyrastanie
180 min
wyrastanie
3. Ciasto zostawiamy przykryte w misie na 3 godziny. Misę z ciastem trzymamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów. W czasie wyrastania, co godzinę, wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat i składamy je od dołu ku środkowi i od góry w stronę środka. Ponownie wkładamy je do misy, a po drugiej godzinie czynność powtarzamy. Po trzeciej godzinie, ciasto formujemy na kształt podobny do wiklinowego koszyka. Koszyk wykładamy oprószoną mąką ściereczką. Złożone ciasto przekładamy do koszyka, zostawiając je złączeniem ku górze.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
4. Ciasto zostawiamy przykryte na godzinę.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blachę, odwracając koszyk dnem do góry. Ciasto dodatkowo można naciąć ostrym nożem lub żyletką. Pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, a na blachę wrzucamy kilka kostek lodu. Chleb pieczemy jeszcze ok. 25 minut. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej