Nabrałam ochoty na szybkie i delikatne bułeczki. Miałam pod ręką trochę pomidorków koktajlowych, więc postanowiłam przemycić je do ciasta. Aby je zabarwić na czerwono dodałam jeszcze koncentrat pomidorowy, a dla aromatu suszone zioła. Bułeczki wyszły świetnie, idealnie na piknik, ale także śniadanie. Pomidorowe bułeczkiPomidorowe bułeczkiPomidorowe bułeczkiPomidorowe bułeczki
Pomidorowe bułeczki
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 8
 
Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka suszonych ziół (np. oregano)
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy koncentrat, pokrojone w paseczki pomidorki, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne.
  2. Zostawiamy je pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
  3. Ciasto dzielimy na części, skrapiamy dłonie oliwą i formujemy okrągłe bułeczki. Ustawiamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy na 30 minut.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, bułeczki pieczemy przez 15 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
 
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen