Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy koncentrat, pokrojone w paseczki pomidorki, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Zostawiamy je pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Ciasto dzielimy na części, skrapiamy dłonie oliwą i formujemy okrągłe bułeczki. Ustawiamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, bułeczki pieczemy przez 15 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 15 min