Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Połącz w misce mąkę, drożdże, cukier i sól. Powoli zacznij zagniatać wlewając wodę. Ciasto powinno osiągnąć bardzo elastyczną konsystencję. Jednolite ciasto zagniataj intensywnie przez dodatkowe 5 minut.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Miskę wyłóż folią do żywności, umieść w niej ciasto, przykryj kolejną warstwą folii do żywności i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) aż podwoi objętość.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

3. Wyrośnięte ciasto pokrój na 7 równych części. Każdą część rozwałkuj na placek grubości ok. 0,5 cm (albo rozciągnij ręką, jeśli wolisz, żeby miało niejednolity kształt) Ułóż placki na blaszce i przykryj szmatką. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

pieczenie
12 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Do gorącego piekarnika wkładaj placuszki, piecz ok. 12 minut, aż wyrosną i zbrązowieją. Gotowe placki wyjęte z piekarnika wkładaj od razu pod szmatkę, aby nie stały się twarde.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej